U planu i SMS poruke roditeljima o izostancima dece sa časa

Od 1. septembra, u 200 škola u Srbiji, umesto sa dnevnikom, nastavnici će u učionice ići sa laptopom ili tabletom u koje će evidentirati ocene, izostanke, pohvale.
To će omogućiti roditeljima da, uz odgovarajuću lozinku, u svakom trenutku mogu da pristupe dnevniku i vide ocene i izostanke svog deteta. "E dnevnik" je pilot projekat Ministarstva prosvete koji će krenuti u 200 škola, a kada se steknu uslovi biće uveden u svih 1.800 škola u Srbiji.
 
To je jedan od pet servisa u okviru projekta E prosveta. Kasnije je planirano da se uvodi "E lektira", "virtuelni muzeji", informacioni sistem za analitiku učenja, kao i nacionalna platforma za izradu, distribuciju i korišćenje odobrenih digitalnih, obrazovnih sadržaja.
 
Rukovodilac projekta "E prosveta" Bojan Radić kaže da će servis "E dnevnik" omogućiti nastavnicima, razrednim starešinama i direktorima škola da na brz, jednostavan i pouzdan način vode evidenciju o učenicima. "Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju nastavnici mogu da vide samo ocene iz svog, ali ne i iz drugih predmeta", rekao je Radić.
 
Sve ocene učenika mogu da vide direktor škole i razredni starešina, a roditelji mogu u svakom trenutku da pristupe podacima iz dnevnika, samo za svoje dete. Radić kaže da će roditelji morati da pričekaju malo da se sistem uhoda pa će tek onda dobiti lozinke preko kojih će moći da pristupe podacima.
 
"Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditeljima koju su ocenu dobili i objasne zašto je tako. Prihvatili smo njihov zahtev", pojašnjava Radić. Usvojen je i predlog psihologa da se o deci u "E dnevnik" beleže i pohvale, što do sada nije bio slučaj.
 
Takođe, direktori će u svakom trenutku moći da vide kako je rangirana njihova škola u odnosu na druge, a kriterijumi u rangiranju biće ocene, broj izostanaka i dostignuća na takmičenju. Ukoliko se desi da nastavnik pogreši ocenu, mora da prosledi zahtev za izmenu ocene direktoru koji to obavlja.
 
U narednoj fazi, pojašnjava Radić, ideja je da se roditeljima šalju i SMS poruke o izostancima dece sa časa. 
 
Prema njegovim rečima, "E dnevnik" ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su dvadesetčetvoročasovni fizički nadzor sistema, korisnička podrška i sistem obuka i pomoći korisnicima. Svaka škola može da pristupi samo svojim podacima, a ostali nivoi - školska uprava, Ministarstvo imaju samo brojčane, statističke podatke koje im škole inače šalju.
 
Osnovne škole obuhvaćene pilot projektom vodiće samo elektronski dnevnik, dok će srednje škole u projektu voditi duplu evidenciju, zbog zakonske regulative.
  • nada

    22.08.2017 21:52
    za dobro
    To je gubljenje vremena sa ocenjivanjem prekpo komp. .Bolje bi bilo da nam vratite uniforme u skole da se zna da je djak nego deca dolaze kao u diskoteku.,da se u skole uvede malo discipline da se zna kako se ponasati u skoli.
  • /

    22.08.2017 21:22
    /
    otkud tolika delikvencija ako su vam deca na casu
  • gari

    22.08.2017 20:28
    @Nindža Kornjačleone
    Mislim da je rešenje da svaki roditelj odabere koliko često da mu se šalje izveštaj, pa će onda neko dobijati izveštaj jednom nedeljno, neko jednom mesečno, neko samo pred roditeljske sastanke. Nije sistem loš, jer pomaže onim roditeljima koje zanima šta im dete radi u školi.

    A ovo za SMSove od 300 dinara... U potpunosti se skažem, nisam znao da je bilo tih 300 dinara u igri tad. Još jedan argument na ono moje od malopre: čemu SMS kad imamo elektronsku poštu, a smart telefon je skoro svakome došao u džep.

    Ideja je dobra, ali bi bilo žalosno da opet vidimo lošu realizaciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija