Oko 1.000 dece izbeglica kreće u škole u Srbiji

U Srbiji se trenutno nalazi oko 1.000 dece izbeglica školskog uzrasta, a većina njih krenuće 1. septembra u školu, zajedno sa vršnjacima iz Srbije.
Direktor Centra za zaštitu i pružanje pomoći tražiocima azila Radoš Đurović rekao je da se procenjuje da se u Srbiji trenutno nalazi oko 1.000 dece školskog uzrasta, uglavnom iz Sirije, Avganistana i Pakistana, koji žive u centrima za azil i u tranzitnim centrima, uglavnom u pratnji roditelja ili srodnika.
 
Đurović je naveo da je Ministarstvo prosvete najavilo da će od ove školske godine ta deca biti masovno uključena u sistem obrazovanja i pozdravio tu nameru ministarstva, ali i ukazao da je potrebno napraviti detaljan plan oko toga kako će ta deca biti primljena, jer ima primera da su deca u centrima daleko od lokalnih sredina u kojima treba da se školuju, a ima čak i dece bez pratnje roditelja. 
 
Ocenio je da je najbolje rešenje da se deca izbeglice u domaći sistem obrazovanja uključe inkluzivno, odnosno zajedno sa srpskom decom, po dvoje ili troje u razredu, jer je do sada taj sistem deo najbolje rezultate. 
 
"I ne treba očekivati da, zbog nepoznavanja jezika, oni odmah prate nastavu kao i deca iz Srbije. Jer ta deca su prošla rat i migratorni put i zbog toga im je prvo potrebno uključivanje u društvo. Imali smo slučajeve da su deca za tri do pet meseci naučili jezik i nastavili da normalno prate nastavu a glavna podrška su im upravo bili drugari iz razreda", rekao je on.
  • Ivan

    23.08.2017 08:08
    Nek Vulin,Vucic,Bata Gaša svoju decu salju,sa njima dase skoluju,posto su ih oni doveli ovde i uzimaju svoj deo,a mi dase......stvarno dali su normalni
  • čekićar

    23.08.2017 07:37
    ccc...
    To je to...Juče pročitao jeziv podatak da nas je za godinu dana napustilo 1000 lekara i med.osoblja, a evo sad ovom izjavaom se deklarišem po kritilarima ljubitelja ljudskih prava, manjina, ljubavi, cveča i leptira oko nas da sam zver jer ću izjaviti da je ovo užasna situacija koju prećutkujemo i ne naglašavamo. Naša deca odlaze iz zemlje, njihovi roditelji, talentovana deca nam na ulici ili se spremaju isto da idu iz zemlje,a mi glumimo raj na zemlji i udomljavamo izbeglice, dajemo im pasoše i očevima javno obaćavamo poslove. Lepo su učinili to da umesto da mrzimo njih i da ih motkama teramo odakle su došli, mi počinjemo da mrzimo Srbiju koja je prelepa, a koju ogavni čerupaju i pretvaraju u jamu.
  • Misko-NS

    23.08.2017 07:19
    info
    Zar nije bivsi premijer izjavio da necemo biti baza za migrante. Inkluzija, jezik, obrazovanje, lecenje, smestaj vec znaci asimiliaciju i ostanak u Srbiji ... Danas 1000., za koju godinu 10.000 migranata ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija