Pitanja o planiranju porodice uskoro protivzakonita pri zapošljavanju

Posle dve godine izrade i prvobitnog povlačenja iz procedure, Srbija bi trebalo da tokom jeseni dobije novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji će, između ostalog, propisati i kvote od 40 odsto za učešće žena u državnim organima upravljanja i rukovođenja.
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da bi zakon u narednih desetak dana trebalo da se nađe pred Vladom, potom i pred Skupštinom, pa bi, u redovnoj proceduri, mogao da bude usvojen krajem septembra.
 
Navela je da, kada je reč o nacrtu zakona, postoji saglasnost i konsenzus 25 institucija - ministarstava, agencija i nezavisnih tela, a potencijalni problem je to što Ministarstvo za rad, zapošljavanja boračka i socijalna pitanja želi da zakon vrati na početak i traži formiranje nove radne grupe.
 
- Mislim da je to jako loše za Srbiju. To je korak unazad, ne jedan nego više koraka - kazala je Mihajlović i izrazila nadu da do doga neće doći. 
 
Navela je da će zakonom biti zabranjeno da se prilikom konkursa za posao uz radnu biografiju prilaže i fotografija, kao i da se pravi bilo kakva selekcija na osnovu izgleda.
 
- Neće biti dozvoljeno da potencijalni poslodavac pita da li ćete imati decu, da li ćete se udati, kada ćete se udati. Tako je i u svim zemljama oko nas - kazala je Mihajlović.
 
Ocenila je i da ništa neće vredeti ako se zakon ne bude primenjivao, a to će biti omogućeno inspekcijskim nadzorom i kaznama.
 
- Kazne za pojedince i privredne subjekte su od 500.000 do milion i po dinara - navela je Mihajlović i dodala da se to odnosi i na privatni sektor.
 
Kao bitne elemente novih predloženih propisa istakla je prevenciju nasilja nad ženama, kao i ekonomsko jačanje žena. Cilj je i da se ujednače zarade muškaraca i žena. Potpredsednica Vlade navela je i da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nema zvaničan SOS telefon za žene žrtve nasilja, što će ovim zakonom biti izmenjeno.
 
Podsetila je da je, prema akcionom planu za poglavlje 23. koje se tiče pravosuđa i osnovnih prava, obaveza bila da taj zakon bude usvojen još prošle godine.
  • hm

    24.08.2017 08:58
    Sta je problem s fotografijom u CV-ju? Pa u srednjim godinama covek vec uveliko nosi lice koje govori i o njegovom karakteru. S druge strane, ako se zeli spreciti diskriminacija na osnovu izgleda - pa svakako posle ide zivi intervju gde ce diskriminisani svakako biti odbaceni, time samo gubite dragoceno vreme onima koji i nisu imali sansu. A sto se tice pitanja o planiranju porodice, prvo, nadje se uvek nacin da se to pita i izvrda zakon, a drugo i da se i to spreci, time bi najvise naudili upravo zenama 20-40 godina jer bi ih to automatski diskvalifikovalo.
  • Lola

    23.08.2017 22:03
    Zaista nemam nista protiv ali da budete ravnopravne u svim zanimanjima i poslovima sa muskarcima a ne samo onima gde se sedi, piskara, palamudi i sefuje i naravno, uzima dobra lova. U tom slucaju to je cisto licemerstvo emancipovane moje dame.
  • Poslodavac1

    23.08.2017 21:33
    Realno
    Ne mora fotografija uz cv. Ali prilikom intervjua biram najlepšu koja se najlepše smeška...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.