Pojedine kazne za vozače postaju rigoroznije

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi u septembru trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, kada bi ovaj dokument trebalo da se promeni, uneće mnoge novine prilikom kažnjavanja vozača, koje će biti rigoroznije.

Za čak sedam prekršaja predviđene su najstrože kazne od 100.000 do 120.000 dinara. Pored novca, vozačima koji naprave prekršaj koji spada u grupu najtežih, sledi i zabrana upravljanja najmanje na devet meseci, uz 13 do 15 kaznenih poena.

Ovo su svi najskuplji prekršaji koji će se ubuduće kažnjavati na ovaj način.

1. Obilaženje ili preticanje vozila koje se zaustavilo, ili se zaustavlja, da propusti pešake na pešačkom prelazu.

2. Vožnja nekog vozila bez ikakve vozačke dozbole ili u vreme kada je dozvola oduzeta.

3. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača ili na mestu koje nije predviđeno za sedenje.

4. Odbijanje vlasnika vozila da na zahtev policijskog službenika da podatke o identitetu lica kojem je dao vozilo na upravljanje ili korišćenje.

5. Preticanje kolone vozila pod pratnjom.

6. Nepoštovanje pravila u slučaju da vas sustigne vozilo pod pratnjom.

7. Davanje vozila nekome ko je do te mere umoran, bolestan da nije sposoban da vozi, ko nema vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije ili mu je dozvola istekla.

Podsetimo da će uskoro, tačnije od 1. septembra početi kažnjavanje vozača koji prekorače srednju brzinu na autoputu. Na svim naplatnim rampama trenutno se prilikom naplate putarine izračunava srednja brzina. Putevi Srbije dokumentuju ulazak i izlazak vozila na naplatnoj rampi i u zavisnosti od toga da li je vozilo prekoračilo brzinu kretanja dostavljaće MUP-u sve potrebne podatke.

  • opet statistika

    28.08.2017 11:16
    Kolika je moja prosečna brzina kada na naplatnoj rampi Sirig, kao u petak popodne čekam 2 sata???
  • Martin

    28.08.2017 07:23
    @ posmatrač
    Za sina gazde ružičaste televizije naravno neće važiti ovaj zakon, jer on je James Bond 007.
    Ima "licence to kill".
  • Obrad

    28.08.2017 02:56
    Moje mišljenje o novom zakonu
    J***m im mater.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.