Uručene prve licence upravnicima zgrada, najmlađi ima 19, najstariji 71 godinu

U Privrednoj komori Srbiji danas su uručene prve licence za profesionalne upravnike stambenih zgrada koji će biti angažovani ako se stanari ne dogovore da će sami brinuti o održavanju zgrade.
Ispit za sticanje licence za profesionalno upravljanje stambenim zgradama položilo je 198 kandidata, a njih 161 je podnelo zahtev za licencu koju im je uručila pomoćnica ministra gradjevinarstva Jovanka Atanacković.  
 
"Profesionalni upravnici biće spona između propisa i stanara i oni će učiniti da se vrati sloga u zgrade i poveća bezbednost stanara", istakla je Atanacković. Dodala je da će u Srbiji zgrade voditi 10.000 profesionalnih upravnika, a da je to posao za sve, pa tako najmlađi profesionalni upravnik kojem je danas uručena licenca ima 19 godina, a najstariji 71.
 
Potpredsednik PKS-a Nemanja Žugić rekao je da će profesionalni upravnici stambenih zgrada biti upisani u registar i stavljeni na raspolaganje stambenim zajednicama kako bi pomogli stanarima da unaprede život.
 
"PKS ce utvrđivati prava, dužnosti i etičke norme za profesionalne upravnike i organizovati sud časti", kazao je Žugić.
 
Cene angažovanja profesionalnih upravnika određivaće se ugovorom.
 
Obuka za profesionalne upravnike stambenih zgrada počela je krajem maja ove godine u Privrednoj komori Srbije. Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada, kojim se ustanovljava profesija profesionalnog upravnika, Privredna komora Srbije dobila je ovlašćenja da vodi registar profesionalnih upravnika, dostupan na portalu Komore, organizuje polaganje ispita, izdaje i oduzima licence, utvrđuje prava, dužnosti i etičke norme ponašanja u obavljanju te delatnosti.
 
Kreće "lov" na neprijavljene stanare?
 
Novi upravnici zgrada imaće između ostalog zadatak da popišu stanove.
 
Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada, donet početkom godine, propisuje postojanje stambene zajednice koja će vršiti poslove upravljanja zgradom. Stambena zajednica se upisuje u Registar stambenih zajednica, ima svoj matični broj, PIB (poreski identifikacioni broj) i tekući račun. U registar se upisuju podaci o zgradi i upravniku, a vodi ga jedinica lokalne samouprave. Oni će popisivati i zajedničke delove zgrada, a vodiće i evidenciju o vlasnicima stanova i njihovim podstanarima ili firmama koje iznajmljuju stambeni prostor.
 
Ova odredba Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada izazvala je paniku među onim stanodavcima koji ne prijavljuju podstanare i za zaradu od njih ne plaćaju porez. Ukoliko upravnik ne prijavi stanara, preti mu kazna od 5.000 do 150.000 dinara, jer ostali stanari mogu o ovome da obaveste komunalnog inspektora. 
 
Iz Republičkog geodetskog zavoda navode da su do sada prijavljene 842 zajednice na prostoru cele Srbije. U Novom Sadu je do skoro upisano 46 stambenih zajednica
 
Iz rešenja o upisu stambene zajednice koja su kroz ovaj registar javno dostupna može se videti ko je upravnik zgrade ali ne i ostale informacije koje on prikuplja. Ipak, pitanje o tome koji državni organi će moći da prate ove podatke i na koji način, ostaje otvoreno, s obzirom da nam iz Republičkog geodetskog zavoda ni na to nisu odgovorili. 
 
Zakon predviđa da zgrada bude pravno lice, odnosno da bude kao prava firma. Prema toj paraleli, profesionalni upravnik biće "direktor firme", pa će, u skladu sa zakonom, raspolagati sredstvima sa računa stambene zajednice. U red njegovih obaveza spada i organizovanje i kontrolisanje radova na zajedničkim delovima zgrade (u dvorištima, hodnicima, liftovima). Kako je ranije najavila pomoćnica ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Jovanka Atanacković, očekuje se da će plata upravnika biti oko 55.000 dinara. 
 
Profesionalni upravnik je, prema zakonu, dužan da prima prijave koje se tiču kvarova u zgradi ili nepoštovanje dnevnog reda, i to svakog dana u periodu od 00 do 24 časova, što praktično znači da uvek mora biti na raspolaganju stanarima za sve njihove probleme.
  • Badza

    31.08.2017 00:22
    Za markica
    Markic koliko Sam razumela ispadne da je njih 23-je zajedno sa Sanjom Scepanovic dobilo licencu upravnika I to posle silnih urgencija is vlade?? ZASTO NE OBJAVITE NJIHOVA IMENA DA NAROD ZNA KO SU ONI,A NE POSLE DA VLADAJU TRZISTEM. NIJE POSTENO ,IMA TU MALIH ALI DOBRIH FIRMI I LJUDI. Pozdrav
  • Markić

    29.08.2017 18:30
    Urušen sistem
    Dokaz urušenog sistema u potpunosti je neoboriva činjenica da je njih 23 sa najcuvenijom neznalicom Sanjom Šćepanović dobilo sertifikat na pritisak i raznorazne pozive iz vlasti.
    A verovali ili ne takvi su najbučniji po Viber grupama licenciranih upravnika.
    Da su toliko pricali na ispitu koliko pisu i pametuju po grupama gde bi im bio kraj.
    Njihova odlika je neznanje bahatost bezobrazluk
  • Badza

    29.08.2017 12:22
    Bravo Nebojsa
    Potpuno si u pravu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija