Opozicija: Ministar će birati direktore škola

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas razmatranje predloga Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakona o visokom obrazovanju.
Predlog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa, kao i brojne novine u upravljanju i rukovođenju ustanovama, te će direktori, kako se navodi, biti birani isključivo na osnovu kompetencija, a poslednju reč pri izboru daće ministar.
 
Predlogom krovnog prosvetnog zakona predviđeno je da se u penziju odlazi sa 65 godina, a povećana je i odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ali i roditelja i učenika. Za nasilje u školi, donošenje alkohola i narkotika, predviđene su novčane kazne, ali i društveno koristan i humanitarni rad.
 
Predlogom Zakona o visokom obrazovanju, predvidjeno je da je uslov za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta 48 ESP bodova, a predviđeno je i formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi, kako bi se uspostavila veza visokog obrazovanja i privede.
 
Predstavnici opozicije kritikovali su predloženi zakon jer su uvereni da će sva vlast u tom segmentu društva biti centralizovana u ministarstvu, dok ministar tvrdi da su omogućene velike kompetencije u izboru direktora škola, te da ministar na kraju to samo verifikuje.
 
Poslanica NS-PSS Sanda Rašković Ivić tvrdi da će ministar prosvete predloženim zakonom birati direktore u 2.500 škola, da će imati mogućnost da preinači odluku školskog odbora, te da to može da dovede do negodovanja nastavnika i roditelja. Predloženi zakon, prema njenim rečima, ne vodi ka izboru najboljih kadrova, već najpodobnijih i najposlušnijih.
 
Poslanik Žarko Korać takodje je rekao da nije dobro da se na jednom mesti vodi kompletna prosvetna politika niti što se nacionalni prosvetni savet svodi na savetodavno telo.
 
Ministar prosvete Mladen Šarčević primetio je, međutim, da je ministar trenutno samo "stilska figura" i da on nije imao nikakv ovlaštenja prilikom izbora direktora, te da su na čelo škola mogli da dodju i loši rukovodioci, a da se to posle "leči" u dugim postupcima. Ide se na to, dodao je, da ljudi koji će biti na rukovodećim pozicijama budu sa visokim kompeticijama, a procedura će kao i do sada biti ispoštovana i izbor će proći sve instance - od kolektiva, konkursa, školskog odbora, lokalne samouprave, pokrajine. Ministar će na kraju tog procesa samo da verifikuje, poručio je.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.