Novine pri tehničkom pregledu vozila

Izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, koje bi uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima u Skupštini Srbije, predviđaju i određene novine kada je u pitanju tehnički pregled vozila.
Jedna od novina će biti fotografisanje automobila na tehničkim pregledima čime bi se izbegli fiktivni tehnički pregledi.
 
Tehnički pregledi u našem okruženju postaju sve stroži prilikom pregleda ispravnosti vozila, ali i izduvnih gasova. U Srbiji postoje propisani normativi za zagađenje, ali na tehničkim pregledima nije praksa da se koristi sonda prilikom pregleda auspuha. Mnogi vozači su skinuli katalizator na nagovor majstora kako bi uštedeli gorivo. Ubuduće, ako ne budu imali katalizator neće moći da registruju vozilo, javlja RTS.
 
"Svaki put kada ispred vas vidite automobil koji ispušta veliku količnu dima imajte u vidu da sigurno kroz ventilaciju dobijate malu količinu otrova naročito ako imate uključenu klimu ili otvoren prozor", navodi Boris Borović iz jedne beogradske firme za tehnički pregled.
 
Od nove godine, neće moći da se registruje vozilo koje ima plin, a da nije upisano u saobraćajnu dozvolu. Biće zabranjena i vožnja automobila kome je vidno oštećena šoferšajbna. Gume moraju da imaju propisnu šaru, a neće se tolerisati ni nekompletan pribor i prva pomoć.
 
Neće više biti mogućnosti da neko drugo vozilo koje ima dobre kočnice koči za vas i pravi lažni dijagram. Sve ovo može da poskupi održavanje vozila tako da se mnogima koji sada zaobilaze zakon više neće isplatiti da registruju vozilo.
 
"Uvođenje video nadzora na tehničke preglede za mene je vrlo bitno jer će se već jednom rešiti misterija da li je vozilo bilo na taheničkom pregledu i da li je na tom vozilu uopšte urađen tehnički pregled kakav bi trebao da bude urađen po propisu, tačnije videće se ko savesno obavlja ovu bitnu funkciju", objašnjava Borović.
 
Godišnje u Srbiji zbog tehničke neispravnosti u 1.000 nezgoda čak 70 lica izgubi život.
 
"Sigurno će taj sistem bezbednosti saobraćaja koji čine vozilo put i vozač samim tim biti bolji i uspešniji u pogledu smanjivanja broja saobraćajnih nezgoda i stradalih na putevima", navodi Milan Vujanić iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
 
Svaka naknadna prepravka ili preinačenje namene vozila, na primer iz teretnog u putničko i obrnuto, moraće da ima određeni atest i foto prikaz.
  • /

    21.09.2017 23:12
    /
    sta su vam bre raspale kante?
    vozite 15g stare krntije sa zakrivljenim coskovima a rugate se jugicima
  • Pićuka

    21.09.2017 18:13
    Meni je crkao katalizator i majstor mi je rekao da može da ga skine ali će mi auto malo više trošiti , pa ga je demontirao. Ništa, moram zvati tetku iz Kanade.
  • Tehniko

    21.09.2017 17:49
    Tehnički?
    Niko ovde ne postavlja pitanje šta su do sad radile ovlašćene institucija da do toga nedođe. Ko je zbog toga kažnjen? Zašto te institucije i njihovi nezaposleni nesnose odgovornost? Zakon je vrlo jasan samo izgleda nije imalo ko da ga sprovodi. Sve na leđa poštenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.