EU podseća vlast u Srbiji da poštuje slobodu medija

Evropska unija podsetila je Beograd da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, objavljeno je na sajtu Balkan insajt.
Pres služba EU podseća Srbiju, koja namerava da postane članica Unije, da je sloboda izražavanja važna vrednost evropske zajednice i da će tokom procesa pristupanja pažljivo razmatrati da li Srbija to poštuje, prenosi Baklanska istraživačka mreža (BIRN).
 
U saopštenju EU je reagovala na optužbe partije Pokreta socijalista, čiji je lider ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, da je novinar Stevan Dojčinović "narkoman", kao i povodom slučaja vlasnika i urednika Vranjskih Vukašina Obradovića koji je stupio u štrajk glađu zbog gašenja svojih novina i gušenja slobode medija.
 
Sloboda izražavanja je jedna od fundamentalnih vrednosti i jedan od ključnih elemenata evrointegracija Srbije, navodi se u saopštenju EU dostavljenom BIRN.
 
Napad na integritet novinara i ometanje njihovog rada predstavlja kršenje vrednosti slobode medija, dodaje se u saopštenju. Unija će nastaviti da prati situaciju u toj oblasti u kontekstu pristupnih pregovora...Dodela sredstava za finasiranje medija koji služe interesu javnosti treba da bude poštena, transparentna, nepristrasna i otvorena za sve pod jednakim uslovima, ukazuje EU.
 
Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva, predočeno je u saopštenju. Uloga slobodnih medija je učine da vlasti imaju odgovornost, promovišu dobru upravu i transparentnost i obezbede slobodan protok i informacija baziranih na činjenicama o pitanjima od javnog interesa, navodi se u saopštenju.
  • Ja

    22.09.2017 10:09
    Zapazanje
    Što se tiče slobode medija u Srbiji, sačekajte 24 Mart i vidite koliko novina će imati na naslovnoj strani naslov o pocetku bombardovanja. Ni to ne sme da se objavi. Proverite.
  • Smartass

    22.09.2017 08:35
    Podsecala nas je vec jednom EU na to. Zar nikome ovo sve ne lichi na neshto shto smo vec videli? Seca li se neko? Jedan lik dodje na vlast, demokraCki ga izaberu, preuzme kompletnu kontrolu nad svime, krene da izigrava boga, ukine sve slobode, ne interesuje ga narod, EU pochne da upozorava, USA pochne da upozorava....
  • Predragg

    22.09.2017 00:26
    U Srbiji,stvari napred pomeraju samo internacionalizacija problema i galama koja se digne u diplomatskim krugovima. Jadno,ali to je stanje stvari i govori u kakvoj drzavi zivimo. Zato,posteni novinari i gradjani,skupite snage,cirkularnim pismom,obavestavajte medjunarodne institucije,EU Parlament,parlamente i predsednike vlada i drzava EU i ambasade svih gradjanskih drzava u Beogradu.Autokrate se ne mogu drugacije zaustaviti. Cutite li,biti ce samo gore. Internet je vas saveznik,nista se ne moze vise gurati pod tepih i/ili sakriti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.