Ljušićev udžbenik istorije pod lupom Ministarstva prosvete zbog stereotipa

Pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Aleksandar Pajić, izjavio je da će Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja oformiti radnu grupu koja će stručno analizirati udžbenik za istoriju profesora Radoša Ljušića ukoliko je, kako je naveo, tačno da je Liga socijaldemokrata podnela zahtev za povlačenje ovog udžbenika.
Pajić je za Tanjug rekao da će ministarstvo preduzeti mere da se ispitaju navodi o negativnom kontekstu udžbenika za treći razred gimnazije i nađe pravo rešenje, napominjući da je sporna Ljušićeva knjiga objavljenja još 2007. godine.
 
Pomoćnik ministra prosvete podseća da stručna javnost do danas nije izrazila ozbiljne primedbe na ovaj udžbenik, jer bi u tom slučaju, kako je naveo, ministarstvo prosvete dalo svoje mišljenje i formiralo Komisiju koja bi utvrdila da li su stereotipi koji se pominju nešto što ne treba da se nađe u udžbeniku.
 
"Ministarstvo na čijem je čelu ministar Šarčević prvi put dolazi do ovakvog saznanja i mi ćemo preduzeti mere iz svoje nadležnosti da se analizira udžbenik i donesu prave odluke", najavio je Pajić.
 
Knjiga Radoša Ljušića dospela je u žižu javnosti nakon teksta objavljenog u dnevnom listu Blic u kojem njegov kolega, Aleksandar R. Miletić, navodi da "udžbenik obiluje stereotipima i neprimerenim sadržajima o susednim državama i manjinama u Srbiji".
 
Tim povodom oglasila se i LSV koja je javno pozvala ministra prosvete Mladena Šarčevića "da bez odlaganja povuče knjigu iz upotrebe".
 
Na pitanje Tanjuga da li je za taj korak dovoljan poziv partije LSV i kada će kada će ministarstvo oformiti radnu grupu koja će analizirati udžbenik, Pajić je rekao da "za to postoje određene procedure, kao i da će ministarstvo reagovati na uočen problem i dati određene zaključke.
 
"Ministarstvu je najvažnije da udžbenici budu adekvatni za učenike osnovnih i srednjih škola. Mi ćemo reagovati i analizirati da li u ovom udžbeniku postoje neprimerene stvari za učenike tog uzrasta i preduzeti mere iz svoje nadležnosti", rekao je Pajić.
 
Za Ljušićev udžbenik, koji se koristi od 2007. godine, istoričar Miletić u svojoj analizi kaže da je "opterećen negativnim stereotipima i uvredljivim konstatacijama o nesrpskim etničkim zajednicama, kao i da se takva učestalost etničkih diskvalifikacija i uvreda ne nalazi ni u udžbenicima istorije iz Miloševićevog vremena".
 
On je u tekstu kao stereotipe i neprimereni sadržaj istakao izraze kao što su "šiptarski feudalci", kojima Ljušić naziva Albance, kao i "konvertiti" ili "poturčenjaci" kojima kvalifikuje današnje Bošnjake muslimanske veroispovesti.
 
Miletić iznosi primedbe i na Ljušićevo pisanje o Crnogorcima za koje kaže "da su se kleli u Pravoslavlje, Rusiju i Srbiju, ali nikada iskreno, već prema potrebama". Inače, ovo nije prvi put da jedan udžbenik iz istorije postane predmet javne rasprave.
 
Udžbenik za šesti razred osnovne skole, čiji je autor istoričar Rade Mihaljčić povučen je na doradu 2015. godine posle primedbi koje je izneo patrijarh Irinej. Radna grupa istoričara tada je utvrdila da su opravdane primedbe o upotrebi naziva "Makedonski Sloveni", i "Makedonska država", kao i primedba o poreklu Albanaca, koje autor ubrajao u starosedeoce Balkanskog poluostrva, posle čega su sporni izrazi izbačeni iz udžbenika.
 
Upitan da li je zbog ovog i sličnih primera treba sprovesti reviziju postojećih udžbenika za gimnazije i srednje škole, Pajić je najavio da će ministarstvo uskoro pripremiti Zakon o udžbenicima "koji će pokušati da reši i ovu problematiku".
 
Prema zakonu o obrazovanju svako fizičko ili pravno lice ima mogućnost da od ministarstva prosvete zatraži da se određeni udžbenik povuče iz upotrebe. Takođe, zakon predviđa tri situacije u kojima se udžbenik povlači iz upotrebe: ako nije objavljen u skladu sa odobrenim rukopisom, odnosno ako je izdavač menjao tekst nakon odobravanja, zatim u slučju povrede autorskih prava, odnosno ako se ustanovi da je plagiran sadržaj.
 
U trećem slučaja povlači se ako izdavač nije obezbedio dovoljan broj primeraka udžbenika za potrebe škole.
  • Čučuk Stana

    26.09.2017 08:47
    @Vojvosadjan
    Najzad jedan čestit komentar!
  • Vojvosadjan

    24.09.2017 10:53
    @ ih gde ode..
    Bogami ja bih im pridao i dalje domete. U vremenima kad je vrhunac “rada“ sa sopstvenom decom po sistemu “pusticu mu youtube da mu ide nesto ili cu mu dati pare pa nek ide na ulicu“ prvi sustret s istorijom i kojom god naukom je itekako bitan. Ti i ja smo nesto i ucili pa nam s ove distance to mozda i deluje nebitno. Ne propagiram bratstvo i jedinstvo vec se vodim tim da s komsijom ne moram da pijem kafu ali bi bilo pozeljno da smo u dobrim odnosima. Brat moze da ti bude na Zelandu a komsija je vrata do tebe. Ocemo opet da stavljamo na tas koliko kod koga ima kila nacionalizma? Objektivno i kod njih i kod nas jako PUNO i tu oci ne treba zatvarati. Ti i ja mozda ne srbujemo ali oko nas ima gomile takvih veruj mi. Itekako ima veze sopstveno opredeljenje sa strucnoscu, ne moze jedan cetnik ili ustasa da mi prica o antifasizmu. Ako meni ne verujes procitaj malo sta taj Ljusic pise. Istorija je nauka kao i svaka druga i bazira se na cinjenicama a ne na sopstvenim ubedjenjima. Gospodin moze da pise knjige i da u njih stavi kako su cetnici ratovali i po Africi ali u udzbenicima nema mesta takvim fikcijama narocito ne ovim kafanskim stereotipima (sve i da su tacni 100%). Izvoli navedi sta su radile ustase, gde su Srbi ubijani, koliko ih je ubijeno, kako su ubijali.. To je nauka i udzbenik i tu nema mesta terminima poput siptarski feudalci, poturcenjaci itd. Reciprocitet nije ni resenje ni kompromis!
  • Realno

    24.09.2017 10:20
    @Istina boli
    U tom slučaju je trebalo da i Srbe (i ostale južne Slovene) naziva konvertitima, pošto su svi prodali jedinu pravu religiju svojih predaka radi koristi i prešli na monoteističke religije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija