Dva miliona dinara kazne za krađu ličnih podataka građana

Novi Zakon o zaštiti podataka skoro je gotov i do kraja godine će se naći u javnoj raspravi.
Kako pišu "Novosti", i ovaj zakon će predvideti stroge kazne.
 
"Prednacrt zakona je pri kraju. Cele prošle nedelje radili smo na njegovoj finalizaciji sa evropskim ekspertima u Novom Sadu. Ostalo je samo "poliranje" tehničkih detalja, prevod i slanje u Brisel. Prednacrt će zatim ići na javnu raspravu, verovatno do Nove godine. Očekujemo da ga poslanici izglasaju i da stupi na snagu kada i nova evropska uredba, odnosno do maja", kaže za beogradski list član Radne grupe za izradu tog propisa Saša Gajin.
 
Naime, do maja na evropskom nivou bi trebalo da bude usvojena nova uredba koja će regulisati zaštitu ličnih podataka, takozvani GDPR, i koja propisuje drakonske kazne do dva miliona evra za kompanije, banke ili osiguravajuća društva.
 
Kazne za nepoštovanje novih pravila u Evropi se kreću od pismene opomene do čak 20 miliona evra ili četiri odsto godišnjeg prihoda rukovodioca podacima. Uz to ide i suspenzija ili potpuna zabrana prava na prikupljanje podataka. U Srbiji će kazne biti vezane za propisani minimum i maksimum u Zakonu u prekršajima. To znači da neće biti manje od 5.000 dinara, niti veće od dva miliona. I poverenik za zaštitu podataka o ličnosti moći će da izriče mandatne kazne na licu mesta do 5.000 dinara.
 
Prema rečima Gajina, novčano će biti kažnjeni svi rukovodioci ličnim podacima (na primer preduzeća, državne institucije, banke, bolnice, MUP, Fond PIO, vrtići, škole i svi ostali koji skupljaju najrazličitije baze podataka) ukoliko vaš JMBG, adresu, broj telefona, zdravstveni karton i slično, bez osnova predaju trećem licu, ako ne spreče njihovu krađu i hakovanje, ako ne postupe po zahtevu da se izbrišu podaci ili ih ne učine dostupnim licu na koje se odnose.
 
Osim što će plaćati mandatnu ili prekršajnu kaznu, onaj ko se ogluši o novi zakon moraće oštećenom da plati i naknadu.
 
Nijedan podatak građana neće smeti da bude iskorišćen za svrhu za koju on nije dao saglasnost. To znači da niko neće smeti bez vašeg znanja da da vaše podatke ili broj telefona kompanijama koje vas uznemiravaju nudeći različite proizvode ili nagradne igre. Takođe, ukoliko neko uđe u bazu članova i simpatizera neke političke stranke posledice će snositi i lopovi i stranka.
 
GDPR predstavlja najveću promenu u oblasti zaštite ličnih podataka u poslednjih dvadesetak godina. Uredba koja na snagu stupa 25. maja 2018. godine nastala je kao rezultat sve veće zabrinutosti građana za tajnost njihovih podataka. 
  • antipatriJota

    25.09.2017 11:22
    Kome da naplatim odstetu za zivot u ovoj nedodjiji ?
  • Somebody

    25.09.2017 10:00
    Malo podataka za vas
    2 miliona dinara je grubo gledajući 20.000 evra.
    10 evra se plaćaju osnovni lični podaci sa osnovnim brojem debitne kartice na takozvanom "crnom web-u".
    Treba ukrasti više od 2000 takvih podataka da se isplati platiti kaznu.
    Prosečne baze podataka po pumpama i bankama sadrže bar 150.000 podataka.
    Srpskom narodu su ukradeni podaci više od 3.5 miliona poreskih obveznika.
    U okviru toga, vidi se ko sa kim živi, ko se razveo, ko poseduje čamac, ili letelicu a ko kakav auto ili oružje.
    Ovakav zakon i novčana kazna samo stimuliše krađu podataka.
    Govori vam koliko treba da ukradete, a ako vas kazne tada to nije bitno.
    U američkim bankama je sada dovoljno da navedete JMBG ili broj lične karte da bi ste otvorili tekući račun. Sve imaju.
  • Kako?

    25.09.2017 08:55
    " posledice će snositi i lopovi i stranka."

    Baš me interesuje KO će i KAKO kažnjavati Stranku(e) od koje se ne može živeti pred svake izbore.

    I kako i ko će doakati onim prodavcima magle koji nas uznemiravaju čak i preko mobilnog, a taj broj se retko daje, isključivo u domu zdravlja ili banci, što znači da neko trguje(?) tim brojevima. Kako to dokazati? Velik je to posao, svi mogu biti osumnjičeni, ali kako dokazati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.