Kolike su plate prosvetara?

Iako neki sindikati tvrde da prosečne zarade u obrazovanju zaostaju za republičkim prosekom čak 17 odsto, statistika pokazuje da su nastavnici u osnovnim i srednjim školama ipak veoma blizu prosečnih primanja u zemlji.
Prema podacima Ministarstva prosvete, prosečna junska plata (jul i avgust nisu reprezentativni zbog godišnjih odmora) zaposlenih u osnovnom i srednjem obrazovanju je bila 44.029 dinara, a nastavnog osoblja 48.539, dok je prosečna republička zarada za taj mesec iznosila 49.238 dinara. Nastavnik sa sedmim stepenom, 20 godina staža i razrednim starešinstvom prima 50.786 dinara, a onaj koji ima deset godina radnog staža - 48.905. Početnici sa visokom stručnom spremom primaju 45.222 dinara, a sa šestim stepenom 38.851.
 
Kako piše list "Danas", u najnepovoljnijem položaju su zaposleni sa četvrtim stepenom stručnosti čije su plate ispod minimalne cene rada, a oni sa tetkicama "obaraju" prosečnu zaradu u osnovnom i srednjem obrazovanju ispod proseka Republike.
 
Za sindikate obrazovanja pomenuta računica je sporna, jer je, kako kažu, merodavno samo poređenje prosečne zarade u obrazovanju u celini sa prosekom države. Ipak i računice sindikata se razlikuju, pa su jedni izračunali da zaposleni u prosveti po primanjima zaostaju za ostalim delatnostima za 11 odsto, drugi za 15 ili 16, a treći za 17 odsto.
 
"Ako posmatrate samo prosečne plate nastavnika u osnovnim i srednjim školama, onda njih treba da uporedite sa zaposlenima sa sedmim stepenom stručnosti u vojci, policiji.., a pravnika u školi sa pravnikom u javnom sektoru. Videćete da zarade u obrazovanju zaostaju za drugim delatnostima između 23 i 30 odsto. Prosečna plata u vojsci, policiji i državnim organima je 55.000 dinara, a ukoliko se na to doda minuli rad i stručna sprema, njihove plate su oko 60.000 dinara. Da bi se izvukli iz postojeće situacije i stigli republički prosek naše plate treba da se povećaju za 16 odsto. Na manje ispod toga nećemo na pristanemo", kaže za "Danas" predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.
 
Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić smatra da bi zarada nastavnika početnika trebalo da bude izjednačena sa platom lekara (opšte prakse) takođe početnika, koji prima između 57.000 i 58.000 dinara.
 
"Za Ministarstvo prosvete ovo poređenje nije prihvatljivo jer kažu da je posao lekara komplikovaniji i imaju veći obim posla, ali mislim da je takav način vrednovanja posla apsurdan. U školi imate nastavnike koji su završili hemiju, molekularnu biologiju... ne vidim razlog da se njihov rad manje vrednuje", smatra Ilić.
 
Ona dodaje da je radeći u školi kao nastavnik sa magistraturom, razrednim starešinstvom i minulim radom imala platu 50.000 dinara i pita da li sa tom zaradom može da se preživi ako se ima na umu da minimalna potrošačka korpa za tročlanu porodicu iznosi 36.000 dinara. 
 
Ilićeva smatra da su zarade zaposlenih u obrazovanju "degradirajuće" i da bi, uz povećanje minimalne cene rada od 1. januara 2018, plate u ovoj delatnosti trebalo podići za još 15 procenata. Ilićeva dodaje da će novi Zakon o zaposlenima u javnim službama dodatno degradirati prosvetne radnike, jer će se magistratura umesto sadašnjih četiri odsto vrednovati 2,5 odsto, a doktorat svega tri odsto, a ne šest procenata kao dosad.
 
Ceo tekst lista Danas možete pročitati OVDE.
  • Dobrila Arandjelovic

    27.12.2021 14:10
    Plataprosvetnih radnika
    SRAMOTNO ZA SVE PROSVETNE RADNIKE,BEDA,PLATA POSTOVANJE,STO PRE POBECI ILI POSTATI CISTAC,JADNA SRBIJA
  • Ana

    08.01.2019 22:17
    Prosvetni radnik
    Profesor sam u R.Srpskoj,radim u 3 skole,iz radoznalosti sam guglala da vidim kolike su plate prosvetara u Srbiji?Nesto manje nego kod nas.Što se tiče plata doktora,mislim da je realno da budu vise u odnosu na prosvetare,mada su trenutno niske i kod jednih i kod drugih.U Njemackoj plata doktora je u prosjeku 10 000KM,da covjek zaplače kad cuje taj podatak?Plate u prosveti nisu realno rasporedjene,ja koja radim npr.u 3 skole imam istu platu kao neko ko radi u samo jednoj skoli,ucitelji ulaze svaki dan u isto odjeljenje i tako 5 godina,neki nastavnici zbog dopune norme ,nedeljno ulaze u 10 razlicitih odjeljenja,a imaju istu platu???Tako da,zakon je katastrofalno los,moje misljenje je sto dalje iz ove zemlje!!!
  • Clara

    21.03.2018 22:29
    Dodatak
    Januara mesec 2018 g.
    Zamenjivala sam koleginicu 22 dana.
    Vodila sam decu na takmicenje. Tri specijalne nagrade= nikakva novcana nagrada nije mi dodeljena.
    Ne postoje topli obroci, to se nekada isplacivalo pre vise od 2 decenije.
    Jubilarne nagrade...mozda, u nekim skolama, to je manji procenat.
    Markicu za prevoz nisam dobila.
    Profesor sam, imam 20 godina staza , master nivo ~ 300 bodova. Isplacena mi je krajnje smesna cifra od "plate"!
    Citam gore navedene komentare I zelim podvuci~ Ne pisite gluposti o prosvetnim radnicima ako niste I sami radili taj posao I okusili taj "posvetni hleb"!
    Obazovanje se stice u skoli, a vaspitanje se donosi iz kuce. Svaki profesor ce potvrditi da su deca nemoguca svojim ponasanjem na casu, knjge I sveske su zamenili mobilnim telefonom ....Postoji zabrana upotrebe mobilnih uredjaja na casu...Kada profesor kaze tri puta uceniku da ostavi mobilni uredjaj u torbu, ili ga pet puta opomene ...da li mislite da se moze raditi dalje sa takvom decom? Udjite u razred kao profesor samo na godinu dana, pa onda pisite osvesceni svoje komentare!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.