Prosvetari protestuju ispred Vlade; Šarčević: Nema dnevnice za štrajkače

Predstavnici reprezentativnih sindikata održaće u četvrtak, 28. septembra, protest ispred Vlade Srbije, a ministar prosvete Mladen Šarčević ih je obavestio da "zbog nezakonitog štrajka tog dana neće dobiti dnevnicu".
Zahtevi prosvetara nisu se promenili u odnosu na štrajk upozorenja od 1. septembra. I dalje traže povlačenje iz procedure nacrta Zakona o zaposlenima u javnim službama, potpisivanje Protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti iznad republičkog proseka i povlačenje i izmene svih propisa koji "zaposlene u školstvu masovno ostavljaju bez posla".
 
Kako se može videti u prijavi štrajka koja je upućena resornom ministarstvu, ispred Nemanjine 11 okupiće se pet sindikata, od kojih su tri iz oblasti obrazovanja, a pridružuju im se Novi sindikat zdravstva Srbije i Novi sindikat BAS Beograd. Njihova poruka na ovonedeljnom štrajku biće "Javne službe - javno dobro. Odbranimo javno dobro"
 
Prosvetari su se odlučili na jednodnevni štrajk, a tog dana u školama članicama USPRS neće biti nastave. Međutim, u pismu ministra prosvete Mladena Šarčevića navodi se da ustanove obrazovanja spadaju u delatnosti od javnog interesa, zbog čega su prosvetari u obavezi da obezbede minimum procesa rada škole. 
 
"Takođe vas obaveštavamo da postupanje suprotno navedenim odredbama zakona može proizvesti posledice za zaposlenog. Zaposleni koji su u štrajku suprotno uslovima utvrđenim Zakonom o štrajku i propisa iz oblasti obrazovanja, za vreme potpune obustave rada nemaju pravo na zaradu", naveo je Šarčević.
 
Na ukaz ministra da će ostati bez dnevnica ukoliko izađu na ulicu u USPRS kažu da su već bili suočeni sa sličnom situacijom u martu ove godine, ali da su im tada plate bile 12 odsto ispod republičkog proseka, a da su sada 17. O tome kolike su plata prosvetara možete da pročitate i OVDE.
 
Oni navode i da je po istom zakonu po kojem ih opominje Šarčević, ministar trebalo da ih pozove na pregovore o sporazumnom rešavanju spora, ali da to nije učinjeno.
 
"Želite u Evropu, ali njene zakone ne priznajete. Pretite da ćete uzeti zaradu za dan obustave? Svakodnevno govorite da su nam plate nedopustivo niske, a onda ćete ih još umanjiti? Odgovor na sva pitanja je uzmi od vaspitača, učitelja, nastavnika. Osiromaši, ponizi, pokaži gde im je mesto, ne pregovaraj, ne konsultuj, neka ćute i ne dižu glavu", stoji u odgovoru Unije. 
 
Predsednica Unije Jasna Janković poručila je i da još uvek ima dana za pregovore i dogovore, ali da jedino nema vremena za gubljenje, jer je ono potrošeno na prazne reči.
  • APSURD

    27.09.2017 09:51
    Štrajukuju državni uposlenici koji pored svojih redovnih plata rade i za poreze i doprinose na zarade (68% na neto) za svoje buduće penzije i zdravstveno osiguranje koje im redovno država plaća, plus topli obrok, naknada za prevoz, jubilarne nagrade,regres i sva prava iz radnog odnosa.

    Roblje iz privatnog sektora ( ukoje ubrajam i male preduzetnike koji obavljaju delatnost ličnim radom ) koje ne uživa privilegije kao zaposleni kod države ćuti, radi za prosečno manje plate i naravno svakog meseca uplaćuje 68% poreza i doprinosa na svoje zarade i sve druge takse i namete kako bi večito nezadovoljni javni sektor primio redovne bruto plate i jednog dana imao i veće penzije , jer ako im država slučajno ne uplati staž, "povezaće im".
    Krajnje je vreme da se počne sa računanjem u "platu" svih BRUTO PRIMANJA zaposlenih, da bi bilo jasnije koliko je ko plaćen!
  • Turčin

    27.09.2017 07:56
    Ovom narodu nije prekipelo ni posle 500 godina većih g***** koje je jeo, pa zašto onda tripujete da ćete se sada ujediniti, demonstrirati, štrajkovati...? Bolje prihvatite da ste uvek bili poslušna raja i ne smarajte više
  • Kaljostro..

    27.09.2017 07:41
    Preispitaj se ....
    A budale! Pa i ovako ništa nemaju, šta ćeš im oduzeti?...Nisi im ništa ti ni dao....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.