Bivši studenti moraju da vrate kredit do kraja godine

Oko 6.000 bivših akademaca, koji su tokom studiranja koristili studentski kredit, dobili su opomenu i rok da do kraja godine isplate kredit u celosti.
Jedna od njih je Jelena S, kojoj je nedavno na kućnu adresu stiglo obaveštenje i opomena da mora da isplati studentski kredit u iznosu od 102.000 dinara do kraja avgusta ili će joj biti zaračunata kamata i osnovnom dugu biti pridodato još 16.000 dinara. U međuvremenu je Ministarstvo prosvete rok za otplatu duga pomerilo na kraj septembra, a sada i na kraj godine - 31. decembar.
 
Jelena je fakultet završila pre deset godina, kredit je vraćala u ratama, ali sa gašenjem Univerzal banke, januara 2013. godine, više nije znala gde da uplaćuje preostali dug. Tek posle 13 meseci od gašenja Univerzal banke, ovaj posao poveren je Unikredit banci, a studenti na kućne adrese nisu dobili nikakvo obaveštenje koji iznos u kom roku i kome treba da isplate.
 
Nadležni kažu da je obaveštenje išlo preko sredstava javnog informisanja, kao i da banka nije bila u obavezi da svakog studenta pojedinačno obaveštava o tome. U Ministarstvu prosvete navode da je opomenu dobilo oko 6.000 bivših studenata, da se zakonska zatezna kamata neće naplaćivati do kraja godine.
 
Oni podsećaju da je Ugovorom o studentskom kreditu precizirano da obaveza otplate duga dospeva najkasnije u roku od 18 meseci po isteku roka za završetak studija. "Period od 18 meseci ostavljen je da se student zaposli, a obaveza iz zaključenog ugovora se mora ispuniti", naglašavaju u Ministarstvu prosvete.
 
Reprograma duga nema, ali u praksi onima koji su počeli da isplaćuju kredit, pa i u ratama koje sami odrede, nisu zaračunate kamate. U Ministarstvu podsećaju da nije reč o komercijalnim kreditima, te da oni neće tužiti studente, niti će biti prinudne naplate, ali da moraju da se poštuju ugovorene obaveze i kredit da se vrati, kako bi drugi studenti mogli da koriste kredite.
 
Podsećaju da je mesečni iznos studentskog kredita 8.400 dinara i da se isplaćuje u deset rata, a da ne mora da ga vraća student koji je završio studije u roku, bez izgubljene godine i kome je prosečna ocena 8,5. Student koji je ispunio te uslove u roku od 30 dana od dana diplomiranja treba da dostavi overenu fotokopiju uverenja o diplomiranju i podnese zahtev za oslobađanje od vraćanja primljenog studentskog kredita. Studenata u pasivnom statusu (oni koji ne vraćaju kredit) trenutno ima 7.890.
  • Ja

    30.07.2018 23:56
    Sluga otadžbine
    Dragi čitaoci i draga redakcijo. Ne bih puno komentarisao ovu temu. Rob sam gore pomenutog kredita. Lep gest države čiji smo stanovnici, hranioci i branioci, bio je da omogući davanje studentskog kredita. Završih fakultet od deset semestra na vreme, ali na žalost sa manjim prosekom jer se oženih na trećoj godini studija. Nakon studija odslužih redovnu vojsku i nakon toga se zaposlih u firmi gde sam imao zaradu 8 god. u vrednosti dva pakovanja pelena za dete, a gde nam je za žiot. Sada mi koji smo dobili novac od države da bi preživeli studenski život, a ostali verni toj istoj državi, šta i kome da kažemo i kako da se obratimo? Činjenica je da je veći deo studenata sa višim prosekom napustio ovu istu državu, svaka im čast na svemu, a mi koji imamo manji prosek zbog raznoraznih razloga, služimo i hranimo odano ovu istu državu koja nema obzira prema našem žrtvovanju i želi još i da nam i ono malo što zaradimo uzme. Bilo bi za poštovanje da ista država pokaže lep gest i omogući određene kompromise i deo otpisa istih, država u kojoj sam kao i drugi mnogi studirao i tokom bombardovanja i bio uz nju, stvarno bi mogla pokazati dobre volje i određenim načinima pomoći nam oko ovog problema. Ima toliko načina i dosta njih se i koristi da se dođe do novca za budžet, pa zar je država spala na to da njen opstanak zavisi od par hiljada visoko obrazovanih ljudi, a gde god da radimo u istoj, sve jedno nam deo zarada ide u budžet!?
  • Milanče

    26.09.2017 23:42
    Mogu samo
    Mogu samo papagaja da mi uzmu. Mada on je već star i ne znam koliko bi im se isplatilo.
  • Dusan savic

    26.09.2017 22:53
    Imao sve uslove i javio se pisle 10 dana od diplomiranja a oni odbili. Pisao ministarstvu zalbu oni podrzalu banku. E safa se lepo tuzimo. Pa cemo da vidimo.
    Pozivam sve da tuze jer po cemu ja moram da vracam a neku poverioci od banaka ne. Ja idem do kraja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija