Od prvog januara plate veće za deset, penzije za pet odsto

Plate zaposlenih u javnom sektoru biće povećane od 1. januara 2018. godine za 10 odsto, a penzije za pet odsto.
Kako saznaju "Novosti" u Vladi Srbije, to će prosečnu penziju od 23.822 dinara podići za 1.141 dinar, a platu u javnom sektoru za 4.000 do 5.000 dinara u proseku. 
 
Pre toga će svi penzioneri, njih oko 1,7 miliona, u novembru, dobiti jednokratnu pomoć od po 5.000 dinara. Za jednokratnu pomoć penzionerima, Vlada treba da obezbedi nešto više od 8,5 milijardi dinara, pišu "Novosti".
 
Prve računice pokazuju da će pet odsto veće penzije doneti godišnji trošak budžetu od oko 25 milijardi dinara, dok će za plate biti potrebno oko 40 milijardi dinara tokom 2018. godine. Međutim, s obzirom na to da će porast plata da dovede i do porasta obaveznih doprinosa koji se uplaćuju u budžet, konačan trošak za državnu kasu, kada je reč o zaradama u javnom sektoru, biće takođe oko 25 milijadi dinara.
 
Da će povećanje plata i penzija biti značajno juče je potvrdio ministar finansija Dušan Vujović. On, međutim, nije želeo da iznosi detalje, najavljujući da će krajem oktobra biti zvanično objavljene i konkretne cifre ovih povećanja.
 
U Vladi Srbije naglašavaju da se merama fiskalne konsolidacije došlo do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen upravo da se pomogne najstarijim sugrađanima koji su do sada podneli najveći teret državne štednje.
 
Za penzije se danas iz budžeta izdvaja 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti, dok je u iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase izdvajano čak 20 procenata više, napominju "Novosti".
  • Ajde

    28.09.2017 17:30
    @ ogorčen
    Koliko ja vidim ti bi zbog sopstvenog boljeg danas i sutra da duboko zavučeš svoju ruku u budžet koji treba da napuni KO?
    Čim ti iuz budžeta uzmeš novce neko treba u taj budžet da uplati .KO?
    Koji porez predlažeš da se poveća i kome? ILi da država uzme kredit koji će da vraćaju tvoja deca i unuci?
    U budžetu para nema, od nekog se mora uzeti da bi se tebi dalo.
    Budžet tako funkcioniše.Poreski obveznici plaćaju da bi se dalo budžetskim korisnicima.

  • ogorcen

    28.09.2017 15:40
    @A ko će to da plati
    Isti oni koji su uzeli i koji jos uvek uzimaju zarad "naseg boljeg sutra".
  • gospodine Vujevicu

    28.09.2017 14:44
    nemojte nas lagati
    Nista vi ne povecavate, plate u javnom sektoru vracare na raniji nivo, a penzionerima niste jos ni vratili, znaci niko ne dobija povecanje vec vracate deo otetog

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.