Protest sindikata: Zakon ne sme da prođe

Članovi nekoliko sindikata obrazovanja i zdravstva zatražili su danas na protestu ispred Vlade Srbije da nacrt Zakona o zaposlenima u javnim službama bude povučen jer smatraju da je diskriminatoran po sve zaposlene u tim delatnostima.
Protest je trajao oko sat vremena, a okupljeni su nosili transparente "Solidarnost je naša snaga", "Ne sme da prodje", "Doveli ste nas na dno", "Protiv terora vlasti", "Ne menjajte loš zakon još gorim" i druge. Ispred ulaza u zgradu Vlade bio je postavljen veliki transparent s natpisom "Javna služba javno dobro, odbranimo javno dobro", što je bio i moto protesta.
 
Više govornika je ocenilo da je predloženi nacrt zakona u svakom pogledu diskriminatoran za zaposlene u obrazovanju, nauci, kulturi i socijalnoj zaštiti i najavilo da neće odustati od protesta dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
 
Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je rekla da protest nema veza s nekom političkom partijom, ni iz opozicije ni iz vlasti.
 
"Baš nas briga za njihovo političko blato, neka se sami valjaju u njemu, radnici su ovde, ovo je radnički bunt", rekla je ona najavivši da sindikati neće odustati od protesta. Najavila je stvaranje još šireg sindikalnog fronta u borbi za povlačenje zakona.
 
"Ovaj zakon neće proći, mi se sa tim nećemo složiti", rekla je ona, dok je predsednik Novog sindikata zdravstva Živorad Mrkić naveo da okupljeni i danas brane i zdravstvene i radnike u obrazovanju, kulturi i nauci. Prema njegovim rečima, dok okupljeni brane zdravstvene radnike, vlast ih tera da beže u inostranstvo.
 
"Neki danas nisu mogli da dodju na protest, neki nisu znali, a neki nisu smeli... ali ima nas mnogo više", rekao je Mrkić. On je pitao ministra Branka Ružića gde su mu bile socijalne ideje kada je predlagao ovakav zakon, a ministra zdravlja Zlatibora Lončara da li čuje da svakoga dana lekari iz Srbije odlaze u Norvešku, Nemačku, Dubai...
 
Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost Tomislav Živanović je rekao da u predloženom nacrtu zakona ne valja "apsolutno ništa".
 
"Sledeći put ćemo se ovde okupiti i nećemeo ili ne smemo otići dok ne rešimo problem", rekao je Živanović.
 
Prema podacima organizatora na protestu je bilo oko 4.500 ljudi, dok je prema nezvaničnim policijskim procenama bilo nešto više od 2.000 osoba. Skup je protekao bez incidenata.
 
Protest su organizovali Sindikat prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Novi sindikat zdravstva i Sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost.
  • Nikola

    29.09.2017 07:57
    Koliko je još poniženja potrebno da se setimo da smo ljudi vredni civilizovanog života i dok rame uz rame ne stanemo jedni uz druge na ulice? Dok se sva ološ ne zaustavi u svom bahaćenju.
  • avav

    29.09.2017 06:55
    avav
    pravi momenat da se nesto promeni je prosao...birali ste ih ponovi a sada ih niko nece zaustaviti u lopovluku,bahacenju,gluposti i neznanju...smeju nam se u lice takvi prosti i glupavi a bezobrazni
  • Boki

    29.09.2017 00:01
    @Nervirach
    Jednom da se i složim sa tobom. U sred srede, krezubih je cena 2000.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.