Stafilokoka uzrok trovanja dece u beogradskim školama

Uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola je stafilokokni enterotoksin, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.
Epidemiolog Slavica Maris rekla je za Pink da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škola i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.
 
Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike i da niko nije zadržan na bolničkom lečenju.
 
Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.
 
"To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled", naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine.
 
On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka. 
 
Policija je odredila zadržavanje do 48 sati vlasniku firme "Catering&Bakers", koja je dostavljala pripremljene obroke.
  • bljak

    04.10.2017 11:14
    O nee! Opet su kihnuli na spagete!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.