"Španija nije Jugoslavija, a Vojvodina nije Katalonija"

Florijan Biber, stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu, poredi zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije i nekoliko balkanskih slučajeva.
On precizira da Španija nije Jugoslavija, niti je Katalonija Slovenija ili Hrvatska, kao što, kako kaže, Istra, Vojvodina ili Republika Srpska nisu Katalonija.
 
U izjavi za Radio Slobodna Evropa, Biber ističe da su razlozi, dinamika i politički procesi koji vode ka stvaranju nekog pokreta za nazavisnost specifični ali uspesi se, kaže, pripisuju grupama za nezavisnost a porazi državama. 
 
Napominje da je jedina ključna razlika između Kosova i Katalonije nasilje. 
 
Uprkos žestokom policijskom odgovoru u nedelju, kaže, pokret za nezavisnost Katalonije ne može tvrditi da se tu radi o istoriji represije kao što je to moglo Kosovo. 
 
"Čak i pre rata iz 1998-99, oduzimanje autonomije je sugerisalo da Kosovo ne može računati na neki dogovor o autonomiji sa Srbijom", naveo je Biber, koji tvrdi da ovo nije slučaj kada je u pitanju Katalonija, koja uživa široku samoupravu i uprkos tvrdoglavoj i nefleksibilnoj politici koju provodi Rahojova vlada ne može se reći da se nalazi u istoj poziciji. 
 
Španija je, kaže, demokratija, dok Jugoslavija i Srbija u devedesetim to nisu bile. 
 
"Postoji paralela u činjenici da što je centar beskompomisniji i tvrđi, to je izvjsnije da će narod podržati nezavisnost", naveo je i dodao da su slike nasilja u nedelju najbolja reklama za pokrete nezavisnosti. 
 
Podseća da samo nekoliko godina pre referenduma u Sloveniji i Hrvatskoj 1990. godine, samo je manjina bila za nezavisnost, ali je "politika tvrde ruke" tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića "katapultirala nacionaliste na vlast i osigurala podršku za udaljavanje od Beograda". 
 
"Ovo se, naravno, može ponoviti, iako ni Vojvodina niti Istra nisu verovatni kandidati za to", kaže Biber i dodaje da je najizglednije da u regionu nezavisnost traži Republika Srpska. "Dodik koristi referendum da ukaže na navodno licemerje Zapada, ali njegov argument ne stoji: Republika Srpska, kao ni Katalonija, ne suočava se sa represijom", smatra Biber. 
 
Stoga je, dodaje, ključno pitanje za Bosnu i Hercegovinu, kao i za Španiju, kako odgovoriti na pokrete za nezavisnost. 
 
"Britanski ili kanadski način dozvoljavanja glasanja je jedan put, ali ovde je moguć samo ako postoji stabilan demokratski proces koji osigurava da se glasanje može odvijati slobodno. Bez dileme, u Španiji to jeste slučaj", naveo je Biber i dodao: "U Republici Srpskoj, referendum bi bio povezan sa mnogo većim rizicima i u fokus bi stavio to da li region, koji je nastao pre samo 25 godina kroz masovno etničko čišćenje, može polagati pravo na legitimitet istorijskog područja kao što su to Katalonija ili Škotska", kaže Biber.
  • Blajv

    06.10.2017 13:16
    @Slaninar

    Fudbalski navijači su šupak svakog društva.
  • Slaninar

    05.10.2017 16:04
    Vosa je nas
    Vojvodina je srce Srbije !
  • Bolje od Vojvodine

    04.10.2017 19:25
    nezavisna Backa!!!
    Hahaha, samostalna Vojvodina... Neka jave kada broj autonomasa predje barem stotinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.