Peti oktobar 17 godina kasnije: Miloševićevi ljudi opet u foteljama

Danas se navršava 17 godina od petooktobarskih demonstracija i pada režima Slobodana Miloševića, a na političkoj i javnoj sceni Srbije sve više je funkcionera iz njegovog doba.
Septembarski izbori 2000. godine i pobeda kandidata Demokratske opozicije Srbije označili su kraj Miloševićeve desetogodišnje vlasti koju su obeležili ratovi i međunarodne sankcije. Kako prenosi N1, sedamnaest godina kasnije, na javnoj sceni i na fukcijama, sve je više onih koji su bili važan deo te vlasti.
 
- Aleksandar Vučić, ministar informisanja u vreme Slobodana Miloševića, danas je predsednik Srbije.
- Ivica Dačić, nekada Miloševićev glasnogovornik, na čelu je srpske diplomatije.
- Aleksandar Vulin, bivši istaknuti član JUL-a, danas vodi Ministarstvo odbrane.
- Jorgovanka Tabaković, ministarka u vreme Miloševića, sada je guvernerka NBS.
- Maja Gojković, potpredsednica savezne vlade, predsednica je srpskog parlamenta.
- Milovan Bojić, ministar zdravlja u vreme Slobodana Miloševića, od pre nekoliko dana direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje".
- Milorad Vučelić, bliski saradnik Slobodana Miloševića, danas je glavni i odgovorni urednik Večernjih novosti.
 
Svi oni samo su neki od simbola vlasti protiv koje se narod 5. oktobra borio i izborio na ulici, nakon što je Milošević odbio da prizna da je na izborima izgubio. Partije koje su činile prvu demokratsku vlast u Srbiji danas su u opoziciji.
 
Predsednik DS Dragan Šutanovac smatra da danas postoje oni koji žele da revidiraju istoriju i da kažu da 5. oktobar nije bio jedan od najznačajnijih datuma.
 
"Nažalost takva je većina danas u parlamentu i oni se na jedan način rugaju građanima Srbije koji su 5. oktobra izašli protiv tog i takvog sistema", ocenjuje Šutanovac.
 
Lustracije nije bilo, a za proces koji se desio i koji je lustraciji potpuno suprotan, jedan od lidera nekadašnjeg DOS-a Zoran Živković ima naziv "politička zombizacija Srbije".
 
"Politički zombiji se vade sa smetlišta političke istorije i daje im se neka hemija da bi ponovo radili ono što su radili 90-ih godina", kaže Živković za N1.
 
Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da su svi mislili da će sve nepravde sveta biti ispravljene, ali nije došlo do lustracije za koju i danas smatra da je treba uraditi po svaku cenu.
 
"Umesto da se stvari počnu raščišćavati, one su se zakomplikovale, mutirale, promenile pojavni oblik i zato imamo situaciju kakvu imamo. Da je bilo lustracije, Aleksandar Vučić ne bi bio danas predsednik i ne bi bio uopšte u politici. Ne bi bio ni Tomislav Nikolić, niko od njih", rekao je Čanak.
 
Ništa posebno - tako 5. oktobar vidi predsednik države. Dobro je da je, kaže, Srbija tog dana videla svet i svet nju, loše što je, kaže Aleksandar Vučić, to bio početak pljačkaških privatizacija u Srbiji.
 
"Nikad stvari nisu crno-bele, bilo je dobrih, bilo je loših stvari. Meni samo smeta to što neki pokušavaju da sakriju pa tako nećete moći da vidite trenutak kada je linčovan Dragoljub Milanović, zato što je neko pokušao da sakrije to naličje samog događaja, kao što treba da se pokažu i stvari koje su bile dobre", rekao je Vučić.
 
Jedan od tadašnjih lidera DOS-a Žarko Korać izričit je da 5. oktobar nije bio puč, već legalna promena vlasti.
 
"Bili su izbori, DOS je učestvovao na tim izborima, pod vrlo neravnopravnim uslovima i dobio je izbore, Milošević nije priznao izborni rezultat, probudio se demokratski potencijal naroda i to je jedna opomena svim vlastordšcima za budućnost. Zašto mislite da se to može desiti samo jednom u istoriji? To pokazuje da postoji granica koliko možete maltretirati ljude", objašnjava Korać.
 
Hvala organizatorima 5. oktobra, poručuju socijalisti. Da ih nije bilo, ne bismo se reformisali i modernizovali, kaže poslanik SPS-a Đorđe Milićević
 
"Mi razumemo isfrustranost pojedinih političkih opcija koje su učesnici 5. oktobra, jer su tada na vlast došli na evropskim idejama, a danas Srbiju veoma uspešno na putu evropskih intergacija vode oni protiv kojih su se tada borili", kaže Milićević.
  • varalica ptica

    06.10.2017 22:11
    Ma "preveslali" su nas. Iskorišten je jedan višedecenijski bunt, a rezultat "tresla se gora rodio se miš". Imali su i Česi i Poljaci svoje promene , pa nisu završile "čabar," variety.No matter, idemo dalje, mnogo se može, samo "pozitiva", i više ljudskosti, jedni za druge.Itekako smo kvalitetan i talentovan narod.
  • Jota

    06.10.2017 13:54
    Najbitnije
    NIkada nije bilo bitno čiji su ljudi.
    Već samo - u čijem interesu rade.
    Da ne pričam dalje, sve znate i sami.
    Koja je Partija od koga i s ačijim parama osnovana, u čijem interesu radi - koja je Partija reči IZDAJA i KVISLINZI dala sasvim novo, jače značenje.
  • mile

    06.10.2017 13:49
    svi isti ?!
    ako tako mislite , zapitajte se sta ste vi uradili, da to promenite ?! zasto , onda , niste glasali za neke druge , koji nisu isti ?! a ne ovako , svi isti pa necu da glasam uopste !! i kome se onda svetite ?? samo, sami sebi !!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.