Novi napad učenika na profesorku, iz protesta obustavljena nastava

Profesorku Trgovačke škole u Beogradu fizički je napao učenik te škole, a kolektiv te obrazovne ustanove danas se okupio kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog napada na koleginicu.
Naime, 29. septembra ispred Trgovačke škole profesorku te škole fizički je napao učenik koji je pre toga polagao ponovljeni popravni ispit koji nije položio, a profesor i predsednik sindikata u Trgovačkoj školi Ivan Stanković je rekao da je to samo još jedan u nizu napada, a ako se nešto sistemski ne preduzme, verovatno ne i poslednji.
 
"Na ovakva dešavanja svakako ne možemo da ostanemo nemi i da ne reagujemo, jer ovo više nije napad na pojedinca već na profesiju", istakao je on na skupu "Stop nasilju nad profesorima" i dodao da je Trgovačka škola danas, u znak podrške napadnutoj koleginici, potpuno obustavila rad. 
 
"Učenici danas nemaju nastavu u učionici, ali i ovo je velika i važna lekcija za njih. Osećamo ljudsku potrebu da se ovaj slučaj ne zataška kao i mnogi drugi. Nešto mora da se preduzme kako bi se sprečili budući ovakvi napadi", poručio je Stanković i dodao da će od sutra nastava u školi ponovo početi. 
 
Profesorka srpskog jezika u Trgovačkoj školi Aida Ocokoljić je rekla da resorno Ministarstvo često nema sluha niti pruža adekvatnu pomoć školi već najčešće staje na stranu učenika. 
 
"Nasilnici se vraćaju u škole. Učenicima koji nisu cele godine radili organizuju se ispiti na takav način da ih oni polože i nastavljaju školovanje jednako kao i oni koji su uložili trud i rad", rekla je ona. Kako je ocenila, time se učenicima šalje poruka da se rad i trud ne isplate, da je mnogo lakše biti bezobrazan, bahat i lenj i da će bolje proći nego vredni, odgovorni i pošteni. 
 
"Odeljenja u koja se vraćaju ovakvi učenici uvek skliznu u obrazac ponašanja u kome nestaje radna atmosfera, dijalog i tolerancija, a preovlađuje nasilje, bahatost i nerad. Ovakvo stanje duboko demorališe nastavnike i sprečava ih da odgovorno i savesno rade svoj posao, prinuđujući ih da poklanjaju ocene i da popuštaju pod pritiscima znajući da niko nije na njihovoj strani", rekla je Ocokoljić. 
 
Ona je ocenila da takva klima u nastavi neizostavno demotiviše i one učenike koji žele da uče i da se obrazuju i čine ih "kolateralnom štetom školskog sistema koji žmuri pred ovim pojavama". 
 
Okupljenima se obratila i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković koja je rekla da ovo nije prvi slučaj napada na profesore. 
 
"Ono što mi možemo da uradimo to je solidarnost kada su ovakvi događaji u pitanju. Prosveta nema novac i zakone, ona ima samo moć u svojoj brojnosti i dok ne budemo shvatili da je naša snaga u našoj brojnosti bojim se da ćemo samo ovako lično podržavati nekoga ko je doživeo ono što je moglo da se desi svakome od nas ovde", istakla je Janković. Na skupu su se mogli videti transparenti na kojima je pisalo: "Stop nasilju", "Prosveta je stub društva", "Obrazovanje je budućnost".
  • Vladimir

    14.10.2017 15:09
    podrška kolegama
    Poštovani,
    Svi zajedno moramo odlučno da se izborimo za poštovanje naše plemenite i nažalost totalno degradirane profesije.
    Snagom autoriteta struke, voljom i energijom neophodnim za predlaganje adekvatnog zakonskog okvira za zaštitu prosvetnih radnika kao i odlučnošću da se zakon i podzakonski akti implementiraju, možemo se izboriti za manje ranjiv socijalni status od ovog u kome se nalazimo.
    Nasilje nad prosvetnim radnikom mora se sprečiti po svaku cenu i to ne samo fizičko nasilje učenika već i fizičko i verbalno nasilje kolega često u prisustvu učenika, koji na taj način dobijaju podsticaj da se ponašaju nedolično i nasilno.
    Mene je konkretno iz Muzičke škole u Subotici izbacila grupa huligana, skrivljeno postavljen vršioc dužnosti direktora i Školski odbor nelegalno formiran sa predsednikom u sukobu interesa, zato što nisam hteo da platim mito da bih ostvario pravo na stalni radni odnos posle punih pet godina rada neprekidnog rada, pored ostalog zato što sam putem sredstava javnog informisanja objavio falsifikovanje dnevnika individualne nastave kolege u čemu je saučestvovala koleginica, član Školskog odbora.
    Neophodno je da se izborimo za departokratizaciju izvršne vlasti u prosvetnom sistemu, tako što ćemo formirati kordinirano telo prosvetnih radnika, koje će steći legitimitet da izabira iz reda zaposlenih u prosveti, kadrove Ministarstva prosvete, Sekretarijata prosvete APV i inspekcija prosvete .
  • marko

    14.10.2017 11:24
    Za dežurne fizičke pedagoge
    Vidim ima par komentatora ovde koji ze žale kako nastavnici više nemaju "prutić", kako je za sve kriv nekakav skandinavski model, i kako bi bilo mnogo bolje da prosvetni radinici fizički kažnjavaju učenike.

    Ajd sad razmislite malo pa mi recite: ako nastavnik probleme rešava batinama, šta će učenici od njega nauče o rešavanju problema?

    Ovaj idiot koji je napao svoju nastavnicu verovatno je na svojoj koži osetio da se problemi "rešavaju" tako što prebiješ onog ko ne radi kako si rekao. Nasilna deca su posledica nasilnog vaspitanja u 99% slučajeva.

    Uključite malo mozak pre nego što se u'vatite za "prutić"

  • BELENYI

    14.10.2017 09:55
    PPPPPPPPP
    Profesori i nastavnici - sve više i više su kao GLINENI GOLUBOVI !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija