Šarčević: U škole ćemo uvesti zdraviju užinu

Ministar prosvete Mladen Šarčević formirao je tim koji će se baviti reformom ishrane đaka.
Kako pišu "Novosti", prvi korak je prikupljanje podataka o tome koliko škola ima kuhinju, gde su one u upotrebi, a gde je potrebno renoviranje i nabavka opreme.
 
Šarčević za "Novosti" kaže da će učiniti sve da ishrana dece u školama bude potpuno u sistemu prosvete - kroz školske kuhinje, ugostiteljske škole ili restorane đačkih i studentskih centara, u kojima bi se spremali obroci za škole.  Tako bi se sprečili slučajevi trovanja poput onog koji se nedavno dogodio beogradskim osnovcima kada je pronađena salmonela u hrani koju je spremala firma "Ketering i bejk". 
 
Šarčević ističe da su poseban problem i javne nabavke koje obavezuju školu da uzme najjeftiniju ponudu. 
 
Najavljuje i projekat promocije zdrave ishrane u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, gde će se uvesti "školsko voće" i "školsko mleko". 
 
"Pokušaćemo da za deo učenika nabavimo voćne i mlečne užine potpuno besplatno, a za ostale po najnižim cenama. Biće to namirnice najvišeg kvaliteta, zdrave i hranljive", najavljuje Šarčević. "Želimo da decu učimo koliko je važna zdrava ishrana, a ne da im u školama prodajemo čips i slatkiše. Nemam ništa protiv peciva, ali u kontrolisanim količinama", poručuje ministar.
  • Pitanje

    12.10.2017 16:33
    Za ekonomiste
    Da li je "najjeftinije" dobar kriterijum za nabavku hrane za bolnice, vrtice i skole? Danas je to "kriterijum nad kriterijumima" pa sto se onda cudimo.
  • Radojica

    12.10.2017 16:15
    Rudarski tehničari sa Dedinja
    Trebaće funkcionerskoj deci na praksi u rudniku jača hrana da izdrže napore... Hajde da zamaskiramo malo priču o
  • reforma ishrane

    12.10.2017 15:08
    Reforma zdrave ishrane !!! Obavezno formirati komisuju od članova SNS dati im 100.000 mesečnu apanažu i vozati reformu dok su na vlasti.
    Deca hranom truju firme koje su izabrane na nameštenom tenderu, uvek ista, izabrana jer je to firma bagre na vlasti a lova se deli sa političarima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija