Sve više zdravstvenih ustanova sa blokiranim računom

Problem zdravstvenih ustanova čiji su računi blokirani raste i usložnjava se, a u ovom trenutku 18 ustanova je blokirano, izjavio je predsednik Upravnog odbora Komore zdravstvenih ustanova Srbije (KZUS) Georgios Konstantinidis.
Sve više zdravstvenih ustanova sa blokiranim računom
Foto: Pixabay
On je rekao da blokada znači da te zdravstvene ustanove ne mogu da plate lekove, materijal, struju i ostalo što im je potrebno za normalno funkcionisanje, a pri tom su u opasnosti i od prinudne naplate, pa mogu ostati bez sredstava za rad.
 
"Preko posebnog trezorskog računa, zaposleni u ovim ustanovama dobijaju plate ali je stanje blokade neodrživo, posebno na duži rok i ako se ima u vidu da broj ustanova koje su u blokadi raste", rekao je Konstantinidis na sastanku u Komori s predstavnicima relevantnih institucija kako bi se pronašla rešenja za ustanove u blokadi.
 
Na sastanku su bili predstavnici Ministarstva zdravlja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, grupacije veledrogerija Privredne komore Srbije, Farmaceutske komore, kao i predstavnici blokiranih ustanova i svi su se saglasili da problem zahteva hitno rešavanje i pomoć Ministarstva finansija i Vlade u celini.
 
"Ukoliko se hitno ne interveniše, broj blokiranih i prezaduženih ustanova će rasti te će i pružanje zdravstvene zaštite građanima i zdravlje društva u celini biti pod velikim znakom pitanja", zaključeno je na sastanku.
 
Predstavnici grupacije veledrogerija izneli su podatak da je dug zdravstvenih ustanova prema članicama grupacije trenutno oko 100 miliona evra, s tendencijom rasta.
 
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić ocenio je da je veliki deo problema nasleđen i kao primer naveo bolnicu u Boru gde je među zaposlenima zatekao 47 vozača. Dodao je da Ministarstvo zdravlja radi na rešenjima koja će doprineti da sistem funkcioniše na boljim osnovama kroz uvođenje sistema dijagnostički srodnih grupa, pitanje kadrova i slično.
 
Na sastanku je predstavljena detaljna analiza koju je napravila KZUS i iz koje se vidi da su najčešći uzroci blokada oni u vezi sa nepovoljnim načinom ugovaranja sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje (RFZO), odnosno nepriznavanje fakturisanih usluga.
 
Svetlana Tadin iz RFZO rekla je da Fond raspolaže ograničenim sredstvima i da se trudi da ih rasporedi na najbolji mogući način i pozvala predstavnike zdravstvenih ustanova da tokom cele godine prate svoje stanje, prijavljuju kako gde im sredstva nedostaju tako i gde imaju višak kako bi na vreme moglo da se reaguje i pravilno preraspodele sredstva kojima Fond raspolaže. Radna grupa Komore predložila je da se sve što je fakturisano Fondu a nije osporeno prizna, ali i druge mere koje predviđaju rešavanje problema.
 
Na sastanku je rečeno da u Domu zdravlja Ćuprija zaposlenima nisu overene zdravstvene knjižice zbog nastalih problema.
  • Privatnik

    13.10.2017 11:55
    Oslobodite nas nameta od 10,5% na naše neto plate svakog meseca za "besplatno"zdravstvo.
    Plaćam za sebe i svoje radnike, a lečim se privatno!
    Ili nam uvedite GARANTOVANE usluge koje imamo u roku ODMAH po javljanju lekaru.
    Ako plaćamo nećemo da čekamo .Ako ne može sve o roku, propišite šta može, a šta ne može.
    Ovako od mojih para i para mojih radnika državni doktori leče koga oni hoće po prioritetima koje odredjuju sami, uz naknadu naravno, kao da im je tata u nasledstvo ostavio bolnicu!
  • //

    13.10.2017 10:23
    Ali, sledeće godine imaćemo najbolje zdravstvo u regionu!
  • salajcan

    13.10.2017 10:01
    kradu
    Sve privatne ordinacije su opremljene novom opremom koju doktori dobijaju dzabe kao clanivi komisija za javne nabavke u drzavnim ustanovama. Tamo se nabavi jako skup aparat a dobavljac u cenu uracunao opremu za privatnu ordinaciju. Tako ide i kod sredjivanja enterijera. Radi se opremanje nekog doma zdravlja a taj koji to radi u isto vreme sredjuje i privatnu ordinaciju ili stan i vikendicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija