Niko ne kontroliše mleko i meso zbog nerada ministarstva

Ni dve godine od najave Ministarstva poljoprivrede nacionalna laboratorija za kontrolu mleka još nije otvorena.
Niko ne kontroliše mleko i meso zbog nerada ministarstva
Foto: Pixabay

"Danas" podseća da je bivša ministarka poljoprivrede Snežana Bošković Bogosavljević pre dve i po godine najavila da će "do kraja 2015. biti puštena u rad nacionalna laboratorija za kontrolu kvaliteta mleka", ali se oktobra 2017. to još nije desilo. Krajem te 2015. opremanje laboratorije je završeno, a kako su u aprilu 2016. za "Danas" rekli u Ministarstvu poljoprivrede, obavljeni su radovi na uređenju objekta, nabavljena je i instalirana oprema, informacioni sistem za upravljanje ispitivanjima, kao i specijalizovana vozila za prikupljanje uzoraka na terenu.

- U tehničkom i materijalnom smislu, laboratorija je spremna za rad - rekli su tada u ministarstvu, dodajući da samo nedostaju kadrovi i da se na tome intenzivno radi. Međutim, ministarstvo je tek prošle srede, dve godine kasnije, raspisalo konkurs za zapošljavanje četvoro ljudi na radnim mestima u laboratoriji.  

Za "Danas" su sada u ministarstvu naveli da će laboratorija za mleko početi da radi po završetku konkursa. Takođe su naveli da će laboratorija za bezbednost hrane do kraja godine biti kompletno opremljena, što će omogućiti njeno otvaranje.

Nacionalna laboratorija koja bi kontrolisala kvalitet sirovog mleka deo je Direkcije za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici, a za sada u okviru nje radi fitosanitarna laboratorija koju je pre dve godine otvorila bivša ministarka poljoprivrede, kao i banka biljnih gena. U Nacionalnoj laboratoriji ispitivaće se hemijski sastav mleka, aflatoksin u mleku i hrani, kao i prisustvo bakterija i virusa u hrani.

Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Ljubiša Jovanović kaže da je nepostojanje laboratorije suštinski sistemski problem i zato se nada da će, kada bude otvorena, zaživeti u punom kapacitetu jer industrija mleka to zaslužuje.

- Dugo se priča o otvaranju nacionalne laboratorije, poslednjih 15 godina i ne znam zbog čega se to još nije desilo, kada se zna koliko je novca EU uložila i oprema postoji već nekoliko godina - kaže Jovanović. Navodi da će od otvaranja laboratorije primarna proizvodnja svakako imati koristi.

Za sve laboratorije koje je osnovala Srbija od 2004. Evropska unija je izdvojila 15 miliona evra, a za opremanje ove u Direkciji za nacionalne referentne laboratorije u Batajnici EU je izdvojila više od 7,8 miliona evra, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 3,6 miliona evra.

  • Observer

    19.10.2017 09:28
    Kontrole
    Hrana se svakodnevno kontroliše, samo je kontrolišu neke druge laboratorije. pitanje je , da li će one sad ostati bez posla i ko će da plaća troškove pregleda nacionalne laboratorije. Znači, da nije istina da NIKO ne pregleda hranu, ministarstvo i te kako po programu kontroliše hranu, a i subjekti u proizvodnji rade samokontrolu, po Zakonu o bezbednosti hrane
  • Slobodan

    18.10.2017 22:25
    @MILENKO
    Rekao bih Vam odgovore, ali su u Srbiji zabranjeni za javnost i diskusiju.
    Sve u svemu, radi se o raseljavanju ovog naroda, proređivanju, neplodnosti i doseljavanju odre]enih "investitora" ovde, koji još od 1978 rade na tom planu.
    Za Srbe je dovoljno da je mleko belo, i d aje belo grožđe, ono odnekud, što nije slatko, ne jače od 400 nS ozračeno. A to je samo dva puta jače od dozvoljene ozračenosti okoline.
    Nije mnogo, ali je mnogo neprijatno iznutra.
  • vit

    18.10.2017 22:09
    jos jedna "ilustracija" kako sami sebe ugrozavamo dozvoljavajuci drzavnim organima da zive i rade kako njima odgovara, u nekim zemljama bi ovakvo stanje bilo za ostavku ministra..ali kod nas niko od zaposlenih u ministarstvu ne sme ni da pisne jer dobije odmah crveni karton, otkaz i jos ga optuze za stranog placenika ako krene da se buni

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.