Svi nadležni ćute o poređenju žena i nacista koje je napravio Amfilohije

Zvaničnici Srpske pravoslavne crkve nisu želeli da komentarišu izjavu mitropolita Amfilohija u kojoj on Srpkinje naziva ubicama većim i od Hitlera.
"Srpkinje su postale majke čedomorke, koje u svojim utrobama pobiju za jednu godinu više dece ngo što su pobili Musolini, Hitler i Broz, i ovi ovde na Kosovu i Metohiji", rekao je mitropolit tokom liturgije.
 
Njegove reči su izazvale burne reakcije u javnosti, dok su crkveni velikodostojnici ostali nemi na mizoginiju i relativizaciju fašizma.
 
U kabinetu patrijarha za list "Danas" su rekli da nema ko da im odgovori na pitanja u vezi sa izjavom mitropolita, dok je sekretar vladike Irineja Bačkog, inače portparola SPC, poručio da episkopu treba vremena da odgovori na (jedno) pitanje, te da će novinari tog lista odgovor, možda, dobiti narednih dana. Jedini sveštenici koji su hteli da komentarišu izjavu mitropolita Amfilohija bili su penzionisani prota Milorad Golijan i đakon Nenad Ilić.
 
"U Srpskoj pravoslavnoj crkvi izgleda da nedostaje ljubavi. Prisutna su neka posebna psihologija u kojoj nema dovoljno ni hrišćanske ni ljudske ljubavi. Treba govoriti protiv abortusa, ali na suprotan način od onog koji radi mitropolit Amfilohije", kaže prota Golijan za "Danas".
 
Đakon Nenad Ilić imao je malo više razumevanja za izjavu mitropolita, mada smatra da njegov rečnik ipak nije primeren.
 
"Razumem šta je hteo da kaže. Verovatno se u svom kameno-pesničkom stilu prejako izrazio. Sa druge strane, možda se niko ne bi obazirao na tako važan problem da se on ne postavi bombastično", kaže za beogradski list đakon Ilić.
 
Sociolog religije i profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu Đokica Jovanović ocenjuje da je izjava mitropolita "na rubu pameti".
 
"To je najblaže što mogu da kažem. To se ne može komentarisati. Ono što me čudi je što SPC ćuti pred takvim stvarima, izjavama nacističkog tipa punih mržnje prema ženama. Strašno je što Amfilohije zna da njegove reči imaju odjeka i uticaja među kvazireligioznim ljudima, koji pokušavaju da stvore nakaradni patrijarhat u 21. veku. Pustimo veru na stranu, pitam da li on ima osećaj za ljudsku odgovornost? Gde je tu humanizam?", ističe Jovanović.
 
On dodaje da je mitropolit uvredio sve žene, jer Srpkinje nisu mimo sveta niti su po bilo čemu izuzete.
 
Antifašisti: Zašto vlast ne reaguje na izjave Amfilohija? 
 
Savez antifašista Vojvodine postavio vlastima u Srbiji pitanje da li "iz straha ili iz prećutnog slaganja ne reaguju na govor mržnje Amfilohija o ženama".
 
"Da li je to strah ili prećutno slaganje sa takvim stavovima? Da li će svedržitelj političkog života u Srba isto tako energično i furiozno reagovati na ove, blago je rečeno, neprimerene stavove", upitao je predsednik Saveza antifašista Vojvodine Duško Radosavljević.
 
Radosavljević je postavio pitanje predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić koliko dugo će tolerisati primitivizam, mržnju, šovinizam, mizoginiju i napade na "drugost". 
 
"Koliko dugo ćemo trpeti iživljavanja nad ženama, koje po mračnim umovima nisu 'vlasne' odlučivati bilo o čemu, posebno o svome statusu, životu i najvažnije, o svome telu? Pitamo nadležne, posebno predsednicu vlade, dokle ćete to tolerisati?", naveo je Radosavljević. 
 
On je rekao da je jako teško živeti u državi koja ne vodi računa o elementarnoj egzistenciji svojih građana i građanki.
  • m

    21.10.2017 17:49
    svasta...od kada je ovaj postao toliki autoritet na tu temu i zasto se njegovi licni stavovi uopste iznose u javnost?(o cutanju spc da ne govorim,valjda su nadlezni samo za homoseksualce i pedofile
  • VladaN

    19.10.2017 10:32
    Ovaj lik je prevazišao..
    ..inkviziciju.
  • Za Vazd Tibi

    19.10.2017 09:48
    Pitanje
    Kakav je to svetitelj kada proklinje bilo koga? Onda ovde, na ovim prostorima, dosta pojedinaca može biti proglašeno za sveca, s obzirom na količinu nerazumevanja i kletvi. Sveto biće treba da razume i oprašta, upućuje na greške i daje putokaze kako izaći iz problema.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija