Gimnazije zrele za promene, moguće reforme

Gimnazijsko obrazovanje dugo je volšebno izmicalo reformskim procesima koji im sada gromko kucaju na vrata.
Gimnazije zrele za promene, moguće reforme
Foto: 021.rs
Da se pod gimnazijskim krovom zadrži ono što je dobro, a promeni i unapredi ono što ne valja neodložna je namera nadležnih u prosvetnoj vlasti. A koji su to nesporni kvaliteti, ali i problematične tačke i manjkavosti sadašnje koncepcije školovanja u gimnazijskim klupama, vrh obrazovnog sistema pitao je nastavnike, direktore i stručne saradnike svih škola ovog tipa u Srbiji, piše "Politika".
 
Pristigli odgovori 872 zaposlena u 84 gimnazije poslužili su kao građa za novu brošuru pod nazivom "Šta je dobro u našim gimnazijama, a šta treba menjati". Prikaz stavova gimnazijskih radnika, kao deo detaljne analize trenutnog stanja u gimnazijama na kojoj će se temeljiti buduće promene, ovih dana objavili su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
 
Citat Dušana Radovića: "Moramo se potruditi da nam škole ne ostare, da nam se pre vremena ne umore i da ne ostare prosvetni radnici, da nam deca dolaze u školu svoje, a ne naše mladosti", koji je jedan nastavnik naveo odgovarajući na pitanje šta bi u u gimnazijskom obrazovanju najpre trebalo promeniti, izdvojio se kao misao vodilja brošure, ali i predstojeće reforme.
 
Nosioci obrazovno-vaspitnog rada u gimnazijama ovaj vid školovanja uglavnom opisuju kao kvalitetno, holističko, temeljno, sveobuhvatno, svestrano, ambiciozno, ozbiljno, kolevku buduće akademske elite... Međutim, nije zanemarljiv procenat zaposlenih koji smatraju da je gimnazijsko obrazovanje zastarelo, preteško, nefleksibilno, neinovativno, preobimno, previše zahtevno, suviše tradicionalno i slično. Najčešće, i kao najvažniji kvalitet gimnazije, ističu da one najbolje pripremaju učenike za dalje školovanje na fakultetima, ali ubedljiva većina, čak 86 odsto profesora, prepoznaje da bi se određenim promenama ove škole morale unaprediti.
 
Među najupečatljivijim nedostacima zaposleni uviđaju da nema dovoljno gimnazijalaca, da je nastava dominantno predavačkog tipa, da bi preobimne programe trebalo skratiti i osavremeniti u znatnoj meri. Kao dobrodošlim promenama profesori se nadaju boljoj saradnji sa resornim ministarstvom i većoj podršci prosvetne vlasti. Priželjkuju da im plate budu veće, da se manje bave administrativnim poslovima i da imaju veću autonomiju u pogledu realizacije nastavnih planova i programa. Njihov je stav i da bi valjalo unaprediti način provere znanja i ocenjivanja gimnazijalaca, i to uvođenjem inicijalnih i standardizovanih testova. Gimnazijski predavači žele kvalitetnije udžbenike i da digitalne verzije školske literature budu dostupnije.
 
Opširnije o ovoj temi možete pročitati OVDE.
  • jova

    19.10.2017 15:01
    ....
    Većina dece polako shvata da od gimnazije neba hleba.Gde si bio , šta si radio, ništa.Davno je bila popularna ta priča da ćeš sa gimnazijom dobiti neko opšte znanje.O čemu mi pričamo, verbalizacija gradiva i učenje za ocenu neće dovesti do toga da deca imaju neko opšte znanje.Bez funkcionalnog znanja nema pravog znanja.Zato i gimnazije i srednje stručne škole učite decu da misle svojom glavom i da povezuju ono što su pročitali, tj pripremite decu za život.
  • Jelena

    19.10.2017 11:56
    Drage kolege
    Ne radujte se reformama, ako budu slicne ovima sto su sprovedene u strucnim skolama, necete dobiti kvalitetniju nastavu, niti modernije i bolje udzbenike, niti manji broj ucenika u odeljenju (sto je jedan od bitnih preduslova za bolje rezultate rada sa ucenicima), niti novac za nabavku racunara i druge opreme. Vase ucesce u reformama ce biti formalno i bez uticaja... Ostaje samo nada da ce se ipak u ovoj zemlji ipak nesto uraditi za opste dobro i boljitak... Drzim vam "sipke" da tako bude.
  • Majka gimnazijalca

    19.10.2017 08:30
    Ma hajde...
    Ma hajde, teško im je... Raspadaju se od igranja igrica i tipkanja u mobilni...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.