Policija Slovačke: Srpski radnici bez dozvole, neki i bez pasoša

Povodom privođenja 23 srpska radnika u Slovačkoj konačno se oglasila i policija te zemlje. Oni navode da su privedena 62 stranca zbog kršenja zakona o boravku.
Policija Slovačke: Srpski radnici bez dozvole, neki i bez pasoša
Foto: Pixabay
U saopštenju je navedeno da je akcija izvedena u utorak i da se u Prihvatnom centru za strance u Medvedovu našlo 27 državljana Ukrajine, 23 iz Srbije, osam iz Makedonije i četvoro iz Bosne i Hercegovine.
 
Navedeno je da je svim privedenim već izrečena mera proterivanja iz zemlje i da im je zabranjen ulazak na prostor Šengenskog sporazuma, od čega je jednom od državljana Srbije izrečena zabrana ulaska u trajanju od tri godine pošto je u šengenskom prostoru boravio od septembra 2014. Slovačka policija je navela da dvoje državljana Srbije nije imalo putne isprave, zbog čega su ostali u Medvedovu i biće proterani kasnije kada im budu izdate isprave, a ostali su dobili rok od sedam dana da napuste Slovačku. 
 
Slovački mediji su ranije preneli da su radnici privedeni u Šali na jugozapadu Slovačke i da su bili zaposleni u južnokorejskom preduzeću "Šin Heung Presižen Slovakija". Prema informacijama RTVS, svi su radili nelegalno za tu firmu koja dostavlja rezervne delove preduzećima Samsung, Soni, JVC, LG i Tošiba. 
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije apelovalo je danas da građani koji se prijavljuju za rad u inostranstvu preko posredničkih agencija prvo provere da li one imaju važeću dozvolu i licencu. U saopštenju se ističe da će samo na taj način država imati uvid ali i mogućnost da pomogne svojim građanima. 
 
Slovački javni radio i tv servis podsetio je da slovačko Ministarstvo rada i socijalnih pitanja već duže vreme vodi borbu s posredničkim agencijama koje zloupotrebljavaju strane radnike, dovode ih s nevažećim ugovorima i ne plaćaju im socijalno i zdravstveno osiguranje, a koji često rade u gorim uslovima nego Slovaci zaposleni u istim fabrikama. Hapšenja i deportacije s privremenom zabranom ulaska u Evropsku uniju zbog rada na crno česta su u Slovačkoj i u susednoj Češkoj, a policije tih zemalja o njima obaveštavaju medije obično samo kada su u pitanju veće sistematske racije. 
 
Za slučaj hapšenja u Šali slovačka javnost saznala je tek kada se u sredu jedna od srpskih radnica javila B92 i ispričala u kakvoj dramatičnoj situaciji se nalaze, pošto su bez novca ostali u Slovačkoj s rokom od sedam dana da napuste zemlju a, kako je rekla, pomoć im nije pružila ambasada Srbije u Bratislavi.
  • Pasoši

    19.10.2017 17:05
    Pošteno, na 3 dela...
    Pa, pasoši se dobro prodaju. Otud poplava krađa pasoša, naročito na ekskurzijama.
    Više se ne zna ko dogovara biznis, da li direktor turističke agencije, da li vođa puta - turistički radnik ili vozač autobusa. Ipak, sa 50 ukradenih pasoša, neka dobije po 300 evra i eto njemu dobrog posla. A ne možeš mu dokazati ništa.
    Možda su ovi nevoljnici morali da prodaju pasoš, da bi preživeli.
    A istini za volju, i Češka i Slovačka su leglo albanske emigracije.
  • Miško

    19.10.2017 16:35
    Više mojih prijatelja je radilo i radi u Slovačkoj bez problema jer su proverili preko koga idu, a ne ove varijante preko Pere Prevare i Mike Lažova pa posle Slovaci fašisti, mrze Srbe, itd...
  • Jokan

    19.10.2017 16:26
    Stvarnost
    Tugo moja...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija