Uskoro prekršajne kazne za kašnjenje građevinskih dozvola

Pomoćnica ministra građevinarstva Darinka Đuran najavila je da će za nepoštovanje zakonskih rokova za izdavanje elektronskih građevinskih dozvola uskoro biti uvedene prekršajne kazne.
Uskoro prekršajne kazne za kašnjenje građevinskih dozvola
Foto: Pixabay
Ona je rekla da je izdavanje elektronskih građevinskih dozvola pomerilo Srbiju sa 186. mesta na 36. na Duing biznis listi Svetske banke gde se rangiraju zemlje po uslovima poslovanja.
 
Dodala je da se javna preduzeća nisu najbolje prilagodila novoj proceduri, kao i da je predviđeno da se uvede još 100 novina koje će poboljšati funkcionalnost tog sistema i unaprediti ga toliko da će biti "skoro kao nov".
 
Predstavnica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Dragana Stanojević rekla je da je od januara do avgusta ove godine izdato 1.878 elektronskih dozvola, što je najviše od 2007.
 
"To potvrđuje i vrednost građevinskih radova koja je za 51 odsto veća nego u istom periodu prošle godine", rekla je Stanojević.
 
Stručni saradnik Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Milica Anđelković rekla je da je uvođenje elektronske građevinske dozvole olakšalo njeno izdavanje i da je od tada podneto 102.182 zahteva a rešeno je 92,6 odsto.
 
"Od uvođenja elektronske dozvole za 14 odsto zahteva je moralo da se usaglasi dokumentacija, a pre uvođenja za svaki treći zahtev bilo je potrebno usaglašavanje", rekla je Anđelković. Dodala je da je anketa u 100 lokalnih samouprava u Srbiji koju su sproveli NALED i USAID pokazala da su najčešći razlozi za odbijanje zahteva za dozvolu neusaglašena dokumentacija, nerešeni imovinski podaci i nepotpisana dokumentacija. 
 
U anketi se 83 odsto investitora izjasnilo da su, kako je rekla, efekti objedinjene procedure za izdavanje građevinskih dozvola pozitivni jer se lakše komunicira sa službenicima, brže se rešavaju zahtevi, potrebno je manje dokumentacije i lakše se čuva u elektronskom obliku, a povećana je i transparentnost. Dodala je da je najviše pritužbi bilo na javna preduzeća među kojima su Elektroprivreda Srbije, Srbijašume i Putevi Srbije, a zamerke se odnose i na "neusklađenost regulative".
 
Anđelković je istakla da visina taksa i naknada za podnošenje zahteva za dozvolu nisu ujednačene i da su različiti modeli naplate, a da trećina lokalnih samouprava naplaćuje i lokalnu i republičku taksu što nije dozvoljeno.
 
"Republičke takse su neujednačene i to potvrđuje primer nameta za lokacijske uslove za objekat od 1.000 kvadrata gde su takse od 50 dinara do 60.000 dinara", rekla je ona.
 
Lokalne naknade, prema analizi, iznose od 100 dinara do čak 112.500 dinara, a takse za izdavanje akata od 350 do 35.000 dinara.
  • referent bez blama

    19.10.2017 19:22
    Proverite malo Radnicku 2
    ode referent na bolovanje i predmet stoji 3 meseca... Jbg gripa!
    Sta me briga bre, nisam njoj podneo nego INSTITUCIJI!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija