Dve decenije od smrti Dragana Nikitovića: Valja znati šta se, kad i zašto baca u koš

Nezavisno udruženje novinara Srbije obeležilo je danas 20 godina od smrti Dragana Nikitovića, doajena jugoslovenskog sportskog novinarstva.
Nikita, kako su ga mnogi od milja zvali, bio je i prvi predsednik NUNS-a, 1994-1995. godine.
 
U znak sećanja na Dragana Nikitovića, koji nije bio samo sportski komentator, objavljujemo njegovu kolumnu iz magazina "Koš" objavljenu 12. juna 1991. godine.
 
Pravila po meri
 
Košarka je sport koji potpuno odgovara našem mentalitetu i našim navikama. Setite se samo koliko smo važnih i pravih stvari bacili u koš.
 
Drugi razlog našeg brzog uspona je taj što je košarka prevashodno igra i vi znate koliko smo mi podložni i skloni igrama. Igramo se i mnogo važnijim stvarima nego što je lopta i u tome uspevamo.
 
U košarci su česte blokade, a mi smo zemlja u kojoj su blokade stil života.
 
Želeo bih da ukažem na važnost tajmauta koji nije samo minut odmora nego i dogovora, što se u košarci, za razliku od nekih drugih oblasti, pametno koristi.
 
U košarci promena igrača ne izaziva podozrenje, jer se to čini da bi bilo bolje, a ne gore. Prema pravilima, u košarci se kažnjavaju pogrešni koraci. Kada bi se to primenilo i drugde ko zna gde bi nam kraj bio.
 
I ne zaboravite da se jedino u košarci zbog ličnih grešaka ispada iz igre.
 
Eto, to su neki od razloga, po mom skromnom nestručnom mišljenju, što smo u košarci napredovali tako brzo, prekoračili Evropu i zakoračili u svet.
 
Stvar je vrlo jednostavna samo valja znati šta se, kad i zašto baca u koš.
  • Terješkova

    19.10.2017 20:44
    Šarmer
    Kod nas u kuci se jos kadkad kaze
    "Parlov mlati svog protivnika na kašičice"
  • cure

    19.10.2017 19:57
    za ove
    današnje komentatore i onaj Anzulović je praznik za uši
  • zzzz

    19.10.2017 19:47
    Uzivanje je bilo pratiti prenose boksa i fudbala koje je komentarisao Dragan Nikitovic. Sada na zalost iskljucujem ton kada RTS prenosi neki fudbalski mec.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.