Savetnik ministarke pravde: Nezavisnost sudstva je ideološki mit

Društvo sudija Srbije zatražilo je od ministarke pravde Nele Kuburović i Visokog saveta sudstva (VSS) da se izjasne o "neprimerenom istupanju" i "neprihvatljivom odnosu" pomoćnika i savetnika ministra Čedomira Backovića i Zorana Balinovca prema sudijama na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava Srbije u delu koji uređuje pravosuđe.
Savetnik ministarke pravde: Nezavisnost sudstva je ideološki mit
Foto: Pixabay
Društvo sudija obavestilo je ministarku pravde i članove VSS da se 13. oktobra u Nišu, na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava koje sprovodi Ministarstvo pravde sa građanskim i strukovnim pravosudnim udruženjima, suočilo sa "zabrinjavajućim i neprihvatljivim" odnosom predstavnika Ministarstva pravde prema sudijama.
 
Kako navode, pomoćnik ministra Čedomir Backović je tom prilikom izjavio da se sudije i tužioci zalažu da pravosuđe bude "društvo sa ograničenom odgovornošću", "zanatska radnja" koja će da odlučuje o ljudskim sudbinama kako se njima "ćeifne".
 
- Specijalni savetnik ministarke pravde Zoran Balinovac izjavio je, pak, da je nezavisnost sudstva fetišizirana, da je ideološki mit, da je rasprava o njoj iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega, da u pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a da tužioci treba da budu u manjini, da sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji, da nezavisnost kakvu sudije imaju u Srbiji, a posebno kakvu traže, ne postoji nigde na svetu, da su predlozi sudija i tužilaca smešni... - navodi se u pismu koje je Društvo uputimo ministarki pravde i VSS.
 
Društvo sudija navelo je da ni ono samo, a ni sudije, nisu neprijatelji nijedne političke vlasti u Srbiji, a ponajmanje građana, već da su savesni profesionalci koji se trude da se demokratsko društvo i vladavina prava u Srbiji unaprede i pozvalo ministarku pravde da reaguje kako se navedeno ponašanje predstavnika Ministarstva pravde ne bi ponavljalo. Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da se, u skladu sa svojim ovlašćenjima, oglasi povodom ovakvog istupanja u javnosti predstavnika izvršne vlasti.
 
Ministarstvo: Svako ima pravo na stav
 
Ministarstvo pravde saopštilo je da "javne rasprave služe za iznošenje različitih stavova i kritika, bez obzira da li se one nekome dopadaju".
 
- Uzimаjući u obzir dа se rаdi o nаjvišem prаvnom аktu Srbije, ministаrstvo ukаzuje dа je potrebno dа se čuju svi stаvovi, mišljenjа, kаo i kritike, kаko stručne jаvnosti, strukovnih udruženjа, tаko i civilnog sektorа, bez obzirа dа li se konkretni stаvovi pojedinаcа dopаdаju nekom od učesnikа jаvne rаsprаve - navodi se u saopštenju Ministarstva prave u kojem se ne komentarišu konkretne zamerke strukovnog udruženja.
 
Ministаrstvo navodi da je javna rasprava pokrenuta u maju i da je njen cilj "jаčаnje nezаvisnosti, nepristrаsnosti i odgovornosti prаvosuđа".
 
Kako se navodi, do kraja godine biće održane još dve jаvne debаte - u Novom Sаdu i u Beogrаdu.
  • Saša

    20.10.2017 09:30
    Dotični je sigurno masterirao pravo na nekom od Mega bend fakulteta, pa je propustio da nauči lekciju o nezavisnom sudstvu i nezavisnosti sudija..
  • Jovan

    20.10.2017 07:19
    Svako ima pravo na stav?! Ne, izvinite, POMOĆNIK MINISTRA ne može i ne sme da ima ovakve ispade, jer on ne nastupa kao POJEDINAC, već kao predstavnik MINISTARSTVA. Jesu li svi potpuno sišli sa uma u ovoj zemlji? Zar u ovoj vlasti nema barem jedna racionalna osoba, šta je ovo???
  • misa avokado

    20.10.2017 06:58
    Sama činjenica da je gdin Backović zadužen za bilo šta u ovoj državi, a ne nosilac jedne od najviših funkcija u najozbijnijem ministarstvu, pored toliko stručnjaka u državi, doktora prava (sa ozbiljnih fakulteta), je UVREDA za svakog čoveka a ne samo pravnika. Gospodin je čuven po svojim nastupima kao što je ovaj, kafanskim tučama, neprimerenom ponašanju i neuglednom drzanju, a rečnik mu nije na nivou fakultetski obrazovane osobe. Gdina Balinovca ne znam i neću da grešim dušu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.