Građani mogu da plate da se sruši tuđi nelegalni objekat

Rušenje nelegalnih objekata mogu da plate i građani kojima je objekat smetnja, a za sve je potrebno rešenje inspekcije.
Građani mogu da plate da se sruši tuđi nelegalni objekat
Foto: 021.rs
Kako pišu "Novosti", ukoliko opština tvrdi da nema finansijskih sredstava za rušenje nelegalnih objekata, a inspekcija je već izdala rešenje da je objekat izgrađen bez dozvole, to onda mogu da učine i građani.
 
Po slovu zakona rušenje bi trebalo da plati sam vlasnik, ali to često nije slučaj. Zbog toga, lokalne samouprave preuzimaju taj posao, a onda novac naknadno potražuju od nelegalnog graditelja. Međutim, neretko je nedostatak novca u opštinskim kasama izgovor da se to ne učini, pa od planiranih objekata ostaju samo kosturi.
 
Slična situacija je i u Ulici Milovana Marinkovića u Beogradu, gde su inspektori doneli rešenje o rušenju, ali u opštinskom budžetu nisu planirana sredstva. Oko 130 komšija, koji su potpisali peticiju, spremno je čak i da finansijski učestvuje u uklanjanju objekta.
 
"Problem je što se u ovom slučaju ne zna ko je investitor, jer se on vodi kao N. N. lice. I ako bismo platili rušenje, mi ne bismo imali od koga da tražimo da nam vrati novac. Ovde je zakon u više navrata prekršen i za to su zaprećene kazne od pet do osam godina zatvora, ali pošto je investitor nepoznat, ispada da ne može da bude kažnjen", objašnjava za "Novosti" stanar Milivoje Zečević.
 
U resornom ministarstvu napominju da član 171 Zakona o planiranju i izgradnji propisuje da rešenje o uklanjanju objekta ili njegovog dela, obavlja republički, pokrajinski, odnosno organ jedinice lokalne samouprave nadležan za poslove građevinske inspekcije. 
 
Ukoliko se na rušenje odluče sami stanari, onda će pomoć pružiti i policija kako bi se omogućilo izvršenje rešenja o uklanjanju objekta. Cenu rušenja diktira vrsta gradnje, pa je tako uklanjanje starih kuća od 10 evra po kvadratu, dok se kvadrat zgrade i ostalih složenih objekata od armiranog betona uklanja i za 100 evra.
  • verujem

    23.10.2017 13:18
    ne verujem
    Ja ne verujem šta čitam...
  • Djura

    21.10.2017 14:47
    Opet
    I sad ponovo gradjani da placaju nerad gradjevinske inspekcije po Novom Sadu.A inspekcija neka lepo samo sedi nek prima platu a po pozivu nek izadju da uzmu kintu da ne donesu resenje o rusenju
  • BezMoralac

    21.10.2017 13:41
    Planovi
    Ja ću da platim rušenje Čiča-Tomine kolibe na Savi, beše li?
    Ili neka mi da Orden Partijskog Junaka sa Ukrštenim Fantomkama.
    Ili enka me postavi za ambasadora, osnosno savetnika starlete ambasadora...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.