Srbija od Amerikanaca dobila uređaje za dekontaminaciju zemljišta

Američka kompanija Frejteh poklonila je Srbiji dva uređaja za dekontaminaciju zemljišta.
Srbija od Amerikanaca dobila uređaje za dekontaminaciju zemljišta
Foto: Dragan Perišić

Od tih jedan je namenjen Agenciji za zaštitu životne sredine, dok će drugi biti dodeljen nekom od instituta koji se bave ispitivanjem kvaliteta zemljišta.

"Uređaj za regulaciju kvalitet zemljišta eliminiše štetne materije, pa čak i arsenik, a koristi se u više od 20 zemalja", rekao je predstavnik kompanije "Frejteh" iz Merilenda Dejvid Robert.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je uspostavljanje saradnje sa SAD u oblasti zaštite životne sredine "istorijski korak za Srbiju".

"Uređaj je revolucionaran i na efikasan način dekontaminira zemljište", kazao je Radović.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da je Merilend vodeća država u SAD u primeni standarda za zaštitu životne sredine.

"Američke kompanije s kojima smo uspostavili kontakt od januara ove godine pokazale su veliko interesovanje za saradnju u oblasti očuvanja okoline - upravljanja otpadom, remedijaciji zemljišta i prečišćavanju voda", kazao je Trivan. On je dodao da slede konkretni dogovori oko ulaganja američkih kompanija i zajedničkih investicija u Srbiji u oblasti ekologije.

Srbiji su narednih godina, prema njegovim rečima, potrebna ulaganja u zaštitu okoline od 15 milijardi evra.

  • Обсервер

    23.10.2017 10:42
    Данајци...
    Уређаји ће се нама толико свидети, да ће мо следећих сто комада, одмах купити. Не знамо, да ли троше неке специјалне деконтаминенте, које би требали купити, или раде на воду и ваздух ?
  • Kaćanka

    22.10.2017 18:59
    U bogati gde bi nam bio kraj da nije tako blizu sa ovim...
  • Ne veruj Danajcima

    22.10.2017 17:34
    Potpuno nepoverenje
    Ispitao bih prvo, da li taj uređaj uopšte radi dekontaminaciju, ili u našoj verziji kontaminaciju.
    A ako radi merenje, da li zaista primeti otrov, ili izveštava kako je sve uvek OK.
    Toliko o poverenju u bombardersku naciju.
    Da su oni koji rade sa tim uređajem oduševljeni i ..... blagonakloni darovateljima, u to uopšte ne sumnjam. Laka im zelena karta bila.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija