Milioni iz budžetskih rezervi otišli crkvi, Dodiku, Rejfu Fajnsu...

Od početka godine Vlada Srbije finansirala je iz budžetskih rezervi šaroliki niz aktivnosti - od izgradnje hramova i snimanja filmova, preko otvaranja kulturnih centara u regionu, do višemilionske pomoći susednim državama.
Milioni iz budžetskih rezervi otišli crkvi, Dodiku, Rejfu Fajnsu...
Foto: 021.rs
Kako piše "Danas", u ukupnim rezervama Srbije koje za ovu godinu iznose dve milijarde i dva miliona dinara, dva miliona čine stalnu rezervu, koja se koristi u nepredviđenim slučajevima poput elementarnih nepogoda, dok ostatak predstavlja tekuću rezervu.
 
Kako zakon dozvoljava Vladi da tekuće rezerve koristi za namene za koje novac ili nije predviđen u budžetu ili nije u dovoljnoj meri, bilo je moguće donirati Srpsku pravoslavnu crkvu sa oko 122 miliona dinara za gradnju Hrama Svete Trojice u Mostaru, uništenog tokom rata 1992. godine, kao i izgradnju Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama sa 62,2 miliona dinara.
 
Po principu izdvajanja sredstava za "neplanirane svrhe", Vlada je dala i oko tri i po miliona evra za kupovinu objekta od preko hiljadu kvadrata u Podgorici u kojoj će biti smeštena "Srpska kuća" - "sedište kulturnih i društvenih dešavanja" srpskog naroda u susednoj državi. U Republiku Srpsku otišlo je oko pet i po miliona evra, i to na ime jednokratne pomoći koja je u medijima protumačena kao podrška Srbije Miloradu Dodiku.
 
Inače ova dva izdvajanja, za Srpsku kuću i Republiku Srpsku, jedna su od najvećih iz budžetskih rezervi od početka godine, prenosi "Danas".
 
Kultura nije samo vrednovana u regionu već i u Srbiji pa je tako Muzej savremene umetnosti, koji je dotiran sa 88 miliona za rekonstrukciju, dobio i dodatnih 30 miliona za svečanost otvaranja. Inače, ukupan budžet Muzeja za nabavku umetničkih dela iznosi samo 10 miliona dinara godišnje.
 
Filmski centar Srbije dobio je 24,8 miliona dinara za film "Balkanska linija", koji je predstavljen kao srpsko-rusko ostvarenje čija je tema 600-kilometarski jurišni marš ruskog mirovnog bataljona iz Bosne na vojni aerodrom na Kosovu. Takođe, odskora srpski državljanin Rejf Fajns za film "Bela vrana" je dobio 62 miliona.
 
Među veoma čestim korisnicima budžetskih rezervi pojavljuje se i Ministarstvo sporta kome je novac prebacivan manjim delom za pomoć različitim sportskim savezima, a većim za isplatu nagrada sportista koji su osvojili medalje poput košarkaša, odbojkaša, vaterpolista.
 
Značajne svote dobilo je Ministarstvo odbrane za projekte u različitim ustanovama, ali i Kancelarija za saradnju sa Rusijom i Kinom čije su redovne aktivnosti finansirane sa 37,4 miliona dinara.
  • Jelena

    26.10.2017 21:04
    Par miliona
    I još koji milion za biblioteku u Budimpešti ali to se ne spominje zbog političke korektnosti
  • av

    26.10.2017 20:15
    av
    ovi nisu ni za goli otok...ovaj olos je za elektricnu stolicu
  • Talac

    26.10.2017 20:06
    Imam neutaživu potrebu da u jednu rečenicu stavim srpski glagol za kopulaciju, nečiju majku i reč bagra i još po koji pridev, čisto da se nađe. Ali mi ne bi objavili komentar zbog vulgarnosti. Tako da, nabacaću samo reči a vi ih dragi čitaoci sami složite.
    vam/jebem/nezajažljivu/bagro/mater/poganu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.