Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije

Ustavni sud Srbije je odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije dece i odraslih, obrazloživši da inicijatori iznetim razlozima nisu potkrepili tvrdnje da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti obavezne vakcinacije.
Ustavni sud odbacio inicijative protivnika obavezne vakcinacije
Foto: Pixabay
Jedan od inicijatora smatra da propisivanje obaveznosti "imunizacije lica određenog uzrasta" (dece) i drugih lica, određenih Zakonom, predstavlja "neustavno zadiranje u fizički integritet ljudskog bića", suprotno Članu 25. Ustava Srbije, jer "podrazumeva preduzimanje mera prema telu čoveka bez njegovog pristanka".
 
Smatra i da je vakcinacija "ravna mučenju, nečovečnom i ponižavajućem postupanju zbog pretnje lišavanja roditeljskog prava i prisilne imunizacije dece", kao i "onemogućavanja ostvarivanja drugih Ustavom zagarantovanih prava, poput prava na obrazovanje". 
 
Drugi inicijatori su osporavali obaveznost imunizacije u odnosu na istu odredbu Ustava jer smatraju da se time suprotno ustavnoj odredbi "sprovode opiti nad decom".
 
Svi inicijatori smatraju da je "imunizacija bez pristanka lica, u suprotnosti s pravima utvrđenim odredbama člana 5. Konvencije o ljudskim pravima i biomedicini, prema kojima se zahvat koji se odnosi na zdravlje, može izvršiti samo nakon što je lice na koje se zahvat odnosi, o njemu informisano i dalo slobodan pristanak na njega, a kada su u pitanju maloletna lica, samo uz odobrenje njihovih zastupnika".
 
Po mišljenju inicijatora, propisivanjem da imunizacija ne može da se odbije, negira se suština prava na pristanak iz navedene Konvencije, kao i Članom 68. Ustava zajemčeno pravo na zdravstvenu zaštitu, a u vezi sa odredbama Članova 1, 11. i 15. Zakona o pravima pacijenata, kojima je propisano da se bez pristanka pacijenta, ne sme, po pravilu, nad njim preduzeti nikakva medicinska mera.
 
Povodom osporavanja ustavnosti osporenih odredaba Zakona u odnosu na Član 71. Ustava, ističe se da je Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Članom 98, propisano da se uz dokumentaciju za upis dece u prvi razred osnovne škole dostavlja i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i da je škola dužna da upiše svako dete sa područja škole, te se stoga, po mišljenju inicijatora, imunizacijski status deteta ne može ispitivati i njime se ne može uslovljavati upis i boravak u školi, jer bi to zadiralo u suštinu zajemčenog prava na obrazovanje i značilo bi smanjenje dostignutog nivoa tog prava. 
 
Navedene odredbe o obaveznosti imunizacije inicijatori osporavaju i u odnosu na Član 15. Zakona o pravima pacijenata, pozivajući se na to da prema odredbama tog zakona pacijent ima pravo da ne pristane na predloženu medicinsku meru i da se bez pristanka pacijenta ne sme, po pravilu, nad njim preduzeti nikakva medicinska mera.
 
U obrazloženju suda navedeno je da su "sve inicijative odbačene jer je Ustavni sud polazeći od prethodno detaljno izvršene analize osporenih odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti, sa stanovišta svih bitnih navoda inicijatora, našao da iznetim razlozima u inicijativama nije potkrepljena tvrdnja da ima osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorima odredaba Zakona o zaštiti građana od zaraznih bolesti", navodi se u odluci.
  • Jorgin

    11.11.2017 19:38
    Neće da može
    Kada se iznosi istina, i kada se razotkrije istina, jedini vaš argument lupetanje, i tražite da se zabrani istina kako ne bi dospeo u javnost. Neće da može.
  • NN

    11.11.2017 16:35
    Sloboda lupetanja
    Mislim da bi vaš moderatorski tim trebalo da spreči lupetanja ne kompetentnih na toko ozbiljnu temu
  • Volf

    11.11.2017 15:40
    Kontradikcija
    Ono što tvrdiš je totalno kontradiktorno činjenicama, jer virus koji mutira (sklon mutiranju) kao što je virus gripa (koji obično mutira otprilika svaka 2 meseca), zbog toga više puta traže da se ljudi vakcinišu u toku godine. Ali virusi koji ne mutiraju, daje se vakcina jednom, i za otprilike 7-10 godina ponovo daju istu vakcinu, kako lekari kažu, da se imuni sistem priseti. Znači nema reči o mutaciji, tako da priča kako u nevakcinisanima mutira virus pa tako ugrožavaju vakcinisane je totalno smešna, neosnovana i ne pije vodu. Nisu svi toliko glupi da ta priča prođe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.