Duži rok za registraciju stambenih zajednica, prinudna uprava tek od Nove godine

Rok za registraciju stambenih zajednica pomeren je sa 12. decembra na kraj godine zbog toga što je do sada u registar upisano samo 3.600 zgrada.
Duži rok za registraciju stambenih zajednica, prinudna uprava tek od Nove godine
Foto: 021.rs
Stanari zgrada imaju obavezu da se dogovore i izaberu upravnika zgrade, a potom i registruju stambenu zajednicu. 
 
"Nismo predvideli izmenu zakona kako bismo rok za registraciju produžili, ali dozvolićemo ljudima da se do kraja godine organizuju i formiraju stambene zajednice. Verujem da će se mnogi probuditi i u poslednjem času završiti posao. Baza stambenih zajednica osim 3.600 zgrada ima i oko 14.000 objekata koji su po prethodnim propisima upisani. Sada je procedura za upis u registar jednostavnija i više nema mogućnosti da lokalna samouprava traži papir više", kaže pomoćnica ministra građevinarstva Jovanka Atanacković.
 
Ona nije zadovoljna brzinom kojom se registruju stambene zajednice, ali kaže da to ne znači da će ove godine početi uvođenje prinudne uprave koja sledi ako stanari ne uspeju da se dogovore oko izbora upravnika.
 
"Komunalni inspektori će po prijavi građana kontrolisati da li je stambena zajednica registrovana, a ako nije daće rok u kojem to treba da urade. Stanarima koji to ne učine lokalna samouprava će uvesti prinudnog upravnika. Visinu naknade za prinudnu upravu propisuju lokalne samouprave, i ona neće biti svuda ista", istakla je Atanacković. 
 
Resorno ministarstvo procenjuje da će biti potrebno najmanje 15.000 profesionalnih upravnika kako bi građani imali mogućnost izbora. Obuku u Privrednoj komori Srbije dosad je prošlo oko 700 kandidata, a licence i zvanje profesionalnog upravnika dobilo je njih 400. 
 
Atanacković je najavila da će uskoro izaći brošura na 20 strana koja će u slikama dočarati Zakon o stanovanju.
 
Koliko je stambenih zajednica upisano u Novom Sadu možete saznati OVDE.
  • Zivan

    15.11.2017 09:08
    Ovi naprednjaci baš uporni u nameri da, na račun stanara, pozapošljavaju svoje aktiviste...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.