Ministarstvo posebnim pravilnikom uči zaposlene osnovnom kućnom vaspitanju

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja na snagu je stupio Protokol ponašanja zaposlenih.
 Ministarstvo posebnim pravilnikom uči zaposlene osnovnom kućnom vaspitanju
Foto: Pixabay

I ništa ne bi bilo neobično da se zvaničnim dokumentom ne formuliše ono što već spada u bonton.

Ministarstvo sa Zoranom Đorđevićem na čelu propisalo je veoma precizna pravila ponašanja za svoje zaposlene.

Od čiste i ispeglane garderobe do oslovljavanja po funkciji, polu i starosti - u protokolu je sve precizirano. Pojedini mediji prenose da je u pravilnik ušlo čak i ono što spada u kućno vaspitanje.

- Nepristojno je mirisati postavljeno jelo, odnosno mljackati, srkati ili podrigivati za stolom.

- Treba jesti zatvorenih usta i ne ometati susede suvišnim komentarima, kao ni pričati sa hranom u ustima i gestikulirati.

- Umaci od mesa, paprikaši i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba.

- Čačkalice ne bi trebalo iznositi na sto, jer čačkanje zuba posle jela nije pristojno, ali ukoliko je baš neophodno čačkati zube, onda se to radi tako što se čačkalica zakloni.

Čuvanja ugleda i uvođenje pravila u institucijama ili privatnim kompanijama nije ništa neuobičajeno. Sve dok se kreće u normalnim granicama.

"Ja mislim da je tu zamka u tome što se više ulazi u detalje. Tu se u stvari postavlja pitanje kako se to onda kontroliše i na koji način se sankcioniše. To zapravo zavisi od same kompanije da li i koliko detaljno želi da ulazi i da li te bizarnosti ili čudne zahteve treba formulisati eksplicitno u jednom pravilniku ili se pak to sprovodi kroz intervenciju ili razgovor sa neposrednim pretpostavljenim", kaže psiholog Monika Popov.

S druge strane, postavlja se pitanje ko radi u državnim institucijama u kojima je potrebno naglašavati ono što se podrazumeva.

"Sad tu ne možete da proberete kao što možete možda u privatnim preduzećima gde je ipak možda režim strožiji jer prosto to je kapitalizam, a u javnim preduzećima verovatno vlada i dalje onaj mentalitet iz društvenih preduzeća iz vremena komunizma kada su ljudi prosto računali da je posao jedna stvar na koju dođete, malo radite i onda malo jedete malo idete da pušite, čačkate zube i tako dalje. Taj mentalitet je najteže promeniti", dodala je Popov.

Bilo da se odnose na zaposlene u privatnim kompanijama ili javnim ustanovama pravilnici ponašanja se tretiraju kao interni dokument.

  • domaće vaspitanje

    19.11.2017 19:34
    Oni koji su se bez škola i obrazovanja zaposlili po ministarstvima insistiraju na domaćem vaspitanju koje sami nemaju
    Domaće vaspitanje se stiče u porodici a ovi proleteri od zla oca i još gore majke to ne znaju već spremaju Pravilnik.
    Dok oni reformišu školstvo, zdravstvo... spremaju se da ostanu na vlasti , lažu i obećavaju,građani beže iz Srbije.
  • Nina

    19.11.2017 17:32
    Ti koji nemaju kućno vaspitanje, a imaju sega mega diplome dospeli tim „uspehom„ do ministarstava, jadna li si zemljo Srbijo! Takvi nam kroje sadašnjost, još gore budućnost...
  • pera zdera

    19.11.2017 16:59
    nek cackaju, ali nek bar rade
    Zaposlene u javnom sektoru treba prvo dati osnovno obrazovanje, pa visu skolu...za neke funkcije i fakultet...ali sve ih treba nauciti da rade umesto sto sede po kucamaili setaju gradom.
    Toliku administraciju ne zaposljava ni Francuska, a Nemacka jos manje. Njihove sekretarice vam ne pozele ni dobar dan kad podignu slusalicu, niti kazu koju ste sluzbu dobili.
    A oni ih uce da ne cackaju zube! Pa sta ce jadni da rade celog dana, ako ni to ne treba da rade?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.