Danas maraton dopunjavanja biografija ličnosti iz SFRJ

Vikimedija Srbije i Muzej Jugoslavije organizuju danas uređivački maraton u pisanju i dopunjavanju biografija znamenitih ličnosti iz perioda SFRJ na Vikipediji na srpskom jeziku.
Danas maraton dopunjavanja biografija ličnosti iz SFRJ
Foto: Pixabay
Maraton će se održati simbolično na nekadašnji Dan republike u Muzeju Jugoslavije, a članci na srpskoj jezičkoj verziji Vikipedije biće ilustrovani i fotografijama iz fundusa te institucije.
 
Akciji se pridružuje i Istorijski arhiv Jagodine, koji će za viki projekte donirati političke plakate iz ovog perioda.
 
Urednici Vikipedije, volonteri Vikimedije Srbije i zaposleni u Muzeju Jugoslavije okupiće se danas kako bi zajedno unapredili članke na Vikipediji na srpskom jeziku o znamenitim ličnostima iz perioda Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.
 
Zajedničkim radom ustanovljeno je da mnoge biografije nedostaju na Vikipediji, a da Muzej poseduje adekvatnu literaturu, koja je osnova za građu članaka, kao i fotografije za ilustraciju.
 
Uređivački maraton je zvanični početak dugoročne saradnje između Muzeja i Vikimedije, a nastaviće se programom Vikipedijanac stažista koji će biti realizovan u ovoj ustanovi u narednih mesec dana.
 
Urednik Vikipedije sa iskustvom radiće u ovoj instituciji kulture na digitalizaciji materijala od enciklopedijske vrednosti, koji će se potom naći na Vikipediji i drugim viki projektima, ali će pružiti i obuku zaposlenima za samostalni rad u viki okruženju, kao i na unapređenju članaka na Vikipediji na srpskom jeziku.
 
Saradnja Muzeja Jugoslavije i Vikimedije Srbije deo je GLAM programa (Galleries, Libraries, Archives, Museums) koji srpski organak Zadužbine Vikimedija sprovodi u Srbiji. U pitanju je dvosmerna saradnja sa institucijama kulture u unapređenju dostupnosti riznice kulturnog nasleđa naše zemlje na internetu, odnosno na Vikipediji.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija