Plate sudija i tužilaca se ipak povećavaju

Vlada Srbije odlučila je danas da se za 5 odsto povećaju plate sudija i tužilaca u 2018. godini.
Plate sudija i tužilaca se ipak povećavaju
Foto: Pixabay
Prvim planom budžeta za 2018. godinu, u delu koji se tiče pravosuđa, sudije i tužioci nisu bili planirani za povećanje plata od 10 odsto kao ostali budžetski korisnici.
 
Nakon što su reagovala strukovna udruženja, kao i najviši sudijski i tužilački organi Državno veće tužilaca i Visoki savet sudstva, Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku da se sudijama i tužiocima povećaju plate za pet odsto.
 
Udruženje tužilaca Srbije pozdravilo je ovu odluku jer se na taj način, kako kažu, "ojačava finansijska samostalnost sudija i tužilaca".
 
Podsećamo da je Visoki savet sudstva (VSS) ranije, tražeći povećanje plata, saopštio da "plata sudija nije ekonomska kategorija, već i materijalna garancija nezavisnosti, koja sada ne odgovara nivou znanja, iskustvu i odgovornosti koji se zahteva od nosilaca pravosudnih funkcija". Tako je reagovalo i Državno veće tužilaca.
 
"Naglašavmo da plata nosioca javnotužilačke funkcije nije samo ekonomska kategorija, već i materijalna garancija tužilačke samostalnosti, zbog čega se najavljenim selektivnim pristupom u pogledu povećanja plata nosiocima druge dve grane vlasti, odnosno diskriminacijom nosilaca javnotužilačke funkcije u tom pogledu, ozbiljno narušava potreban balans u sistemu podele vlasti", naveo je DVT.
  • Mici

    01.12.2017 20:58
    Nije mi jasno kako sudije i tužioci koji imaju plate preko 100.000 dinara , mogu biti diskriminisani u odnosu na ostale ,ako im se ne povećaju plate 10% kao ostalima, ako ostali rade za četvrtinu njihove plate?
    Recimo sudski dostavljači i obezbedjenje imaju plate 22.600, daktilografi oko 30.000 itd.
  • Samo pitam

    01.12.2017 20:51
    Hoće li dobiti i solidarnu pomoć od 22.600?
    Da pojačamo materijalnu garanciju sudijske i tužilačke nezavisnosti.
  • Predlog

    30.11.2017 11:32
    Ne znam sa kolikom sumom bi bili zadovoljni. Već su im ranije značajno povećane plate, a korupcija se nije značajno smanjila. A moral, lično poštenje, na to se ne računa? Mislim da bi bilo za državu jeftinije da svaki mlad sudija prođe detaljno psihološko ispitivanje, te da se prime u radni odnos samo osobe sa jakim moralnim načelima i ličnim integritetom, nepotkupljive i sa osećajem za opšte dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.