Pravnici bi trebalo da se senzibilišu sa žrtvama diskriminacije

Pravnici u Srbiji bi trebalo da se senzbilišu sa žrtvama diskriminacije, a mediji bi trebalo da obrate pažnju na izveštavanje o manjinskim grupama, neki su od zaključaka projekata "Branitelji i braniteljke manjinskih prava u Srbiji".
Pravnici bi trebalo da se senzibilišu sa žrtvama diskriminacije
Foto: Pixabay
S obzirom na to da pravnici među prvima dolaze u kontakt sa osobama čija su prava povređena, projekat u organizaciji Instituta za evropske poslove i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji bio je posvećen upravo njihovom usavršavanju.
 
Razgovaralo se o manjinama kako nacionalnim i etničkim, tako i konfesionalnim, seksualnim, ali i o marginalizovanim grupama poput osoba sa invaliditetom. U fokusu su bili pripadnici LGBT zajednice i romske nacionalne manjine.
 
"Imali smo predavače koji su detaljnije govorili o položaju romske nacionalne manjine u Srbiji, zbog čega se ne izjašnjavaju o nacionalnoj pripadnosti ako su Romi i zbog čega su oni diskriminisani. Takođe, govorili smo i o pravima LGBT zajednice, a pre svega o temi civilnih zajednica, odnosno brakova. Pričali smo o tome na koji način bi to moglo da bude regulisano, jer je to nešto što nas čeka u budućnosti", kaže studentkinja Pravnog fakulteta u Novom Sadu Margareta Makanova.
 
Prema prošlogodišnjem istraživanju agencije Faktor plus, građani vide upravo Rome i pripadnike LGBT populacije kao najdiskriminisanije grupe u Srbiji. Tokom projekta se ukazalo na to da bi advokati trebalo da se empatišu sa žrtvom, kako bi ona mogla da govori o problemima sa kojima se susrela, ali i kako ne bi ponovo proživljavale ono kroz šta su prošle.
 
Ukazano je i na to da je velika odgovornost medija. 
 
"Mediji imaju veliku ulogu jer oni mogu da grupe naprave nevidljivim i da ih spominju u situacijama samo kada neki pripadnik jedne zajednice počini nešto loše. To je takođe jedan vid diskriminacije. Zaključili smo da i mediji moraju da porade na načinu izveštavanja, ali i ljudi moraju bolje da se informišu o institucijama koje su im na raspolaganju kada traže zaštitu svojih prava", zaključuje Makanova.
  • Miki

    01.12.2017 17:49
    Pa to je zato sto niko ne plaća nevladine organizacije da zastupaju obicne, prosecne ljude.
  • Shimmy

    01.12.2017 16:00
    Kako da ne
    "Mediji imaju veliku ulogu jer oni mogu da grupe naprave nevidljivim". Kamo srece...Navedene grupe su sve samo ne nevidljive, na osnovu medija pomislio bi da su u vecini...
    Prosecan covek, kao i obicna porodica je diskriminisana i ugrozena kategorija. Tacno je da postoji 10% ekstrema u srbiji, tu ubrajam i nacionaliste i lgbt, i sve pomenute, ali zbog njih 10%, vecina u srbiji trpi torturu i obmazdu sistema. Nikom nije teze da doceka pravdu, ili da se izbori za prava nego prosecnoj osobi, o tome ne pise niko, niti se tome pridaje paznja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija