Ministarstvo pravde: Interpol ne može da ukine poternicu

Ministarstvo pravde Srbije nije dobilo obaveštenje od Interpola o ukidanju poternice koju je raspisao srpski sud za aktulenim kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, rečeno je Agenciji Beti u tom ministarstvu.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, s druge strane, najavljuje žalbu Interpolu.
 
U Ministarstvu pravde su objasnili da Interpol ne može da ukine poternicu koju je raspisala neka država članica, već samo onaj ko je raspisao poternicu, pa tako ni u slučaju Haradinaja.
 
Podsetili su da je poternicu protiv Haradinaja raspisalo Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, i dodali da kosovski premijer za Srbiju i dalje ostaje optuženi za ratne zločine.
 
Interpol, inače, protiv nekog od optuženih može da "zamagli" poternicu tako da ona nije vidljiva na sajtu Interopola ali ostaje na snazi.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je, s druge strane, da će uputiti inicijativu Ministarstvu pravde i Tužilaštvu za ratne zločine kako bi zajedno uložili žalbu na odluku Interpola da poternice Haradinajem i još 17 osoba više ne budu na snazi. Komisija za kontrolu međunarodnih poternica u Lionu usvojila je žalbu UNMIK-a i 1. decembra 2017. godine odlučila da Interpol više neće tretirati ove poternice, odnosno da će ih izbrisati iz sistema, navodi se u saopštenju MUP-a.
 
Ministar pravde Kosova Abelard Tahiri izjavio je sinoć prištinskim novinarima da je Interpol ukinuo poternicu protiv Haradinaja i još 17 osoba koje je u Interpolu dostavila Srbija. Haradinaj je izjavio ranije danas da službeno nije informisan o tome.
 
Haradinaj je izjavio da službeno nije informisan o ukidanju Interpolove poternice. "Čuo sam iz medija. Verujte mi da se uopšte ne bavim ovim pitanjem", rekao je Haradinaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija