Izvršitelji više neće moći da plene imovinu bolnica

Izvršitelji više neće moći da plene službena ili ambulantna vozila, krevete i aparate u bolnicama i domovima zdravlja.
Izvršitelji više neće moći da plene imovinu bolnica
Foto: 021
Kako pišu "Novosti", ove novine predviđaju izmene Zakona o javnoj svojini, koje se trenutno nalaze pred poslanicima. U članu 16 izmenjenog Zakona se navodi: "Predmet prinudnog izvršenja ne mogu biti ni pokretne ni nepokretne stvari koje koriste zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova".
 
Usvajanjem ovog zakona biće stavljena tačka na velike polemike u javnosti koje je izazvalo nekoliko plenidbi imovine bolnica u unutrašnjosti Srbije, ali i nedavna otkazana plenidba imovine u KBC "Dr Dragiša Mišković". 
 
Posle četiri meseca neizvesnosti, tokom kojih je javni izvršitelj nekoliko puta najavljivao popis imovine poznatog bolničkog centra po pravosnažnoj presudi u korist Simonide Tanasijević, Viši sud je u julu ukinuo presudu i predmet vratio na ponovno suđenje.
 
"Dr Dragiša Mišković" je Tanasijevićevoj, kao naslednici eksproprisanog i nikad isplaćenog placa od 12 ari, koji odavno nije u posedu bolnice, prema presudi trebalo da isplati 1,1 milion evra. Sa računa bolnice su pre godinu i po dana već skinuta tri miliona dinara i od tada je KBC, u kom se godišnje pregleda više od milion pacijenata, bio u blokadi.
 
Kako će poverioci ubuduće moći da naplate potraživanja od bolnica i domova zdravlja ukoliko oni ne žele ili ne mogu da vrate dug? U Komori izvršitelja za "Novosti" navode da bi se ubuduće naplata potraživanja mogla sprovoditi na nekoj drugoj imovini zravstvenih ustanova, na primer, novčanim sredstvima na računu.
  • Vladan

    07.12.2017 11:12
    Režim je nametnuo pravila po kojima narod ne želi da igra. Ugasite poziv izvršitelja dok ne proradi kuka i motika. Sram vas bilo!
  • Komšija Živan

    07.12.2017 11:11
    U prevodu:
    Tu smo opljačali i uništili sve što je moglo, to što je ostalo nije ni za kontejner, daj da uzimamo gde još ima nešto što nismo...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija