Zelena stranka: Ako se dozvoli upotreba GMO tražićemo referendum

U Beogradu je danas održan protest u organizaciji Zelene stranke povodom najave da bi Srbija mogla da dozvoli uzgajanje i promet genetički modifikovanih kultura.

Predsednik stranke Goran Čabradi je rekao da će Narodnoj skupštini uputi zahtev da usvoji GMO Deklaraciju kojom se zabranjuje uvoz, uzgajanje i stavljanje u promet genetički modifikovanih organizama na celoj teritoriji Srbije.

- Zelena stranka danas, mitingom u Beogradu, započinje nacionalnu kampanju "Stop GMO" koja će trajati 45 dana i biće održana u 31 gradu. Cilj nam je da skrenemo pažnju vlastima da Srbija mora da ostane bezbedna zemlja za sve svoje građane. Nakon završetka kampanje predaćemo u parlamentu Deklaraciju kojom ćemo tražiti zabranu gajenja GMO na teritoriji Srbije i potpunu primenu postojećih zakona kojima se zabranjuje GMO u Srbiji. Eventualno buduće razmatranje legalizovanja GMO mora se sprovesti uz obavezan referendum - rekao je Čabradi.  

Kako je kazao nezavisni narodni poslanik i predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina Miladin Ševarlić, više od 93% stanovnika Srbije izjašnjava se protiv GMO.

- GMO je strana rečca, plaćenica. Pomno sam je profesorski proučio i zaključio: to je genetički modifikovana strana reč koja potiče od srpske reči GOMno. Kada bi svi položili zakletvu koja glasi: "Zaklinjem se svojom čašću da nikada nikom neću preporučiti da jede ono čime ni sam ne bih nahranio svoju porodicu i svoju decu", o GMO ne bismo ni raspravljali - bio je direktan profesor Ševarlić, ističući da je hrana u tanjiru majka svih bolesti.

Skup je održan u Knez Mihailovoj ulici, a prikupljen je veliki broj potpisa za zaustavljanje GMO u Srbiji. Kampanja koja je danas počela trajaće do poslednje nedelje januara.

  • pera

    09.12.2017 20:30
    ..
    Usput, ne znam da li sam spomenuo da ne postoji ni jedan naucni dokaz da su GMO stetni.
  • AleksandarVojvođanin

    09.12.2017 19:48
    Kasno!
    Braćo Zeleni zakasnili ste sa inicijativom! Kole uvozi i valja GMO seme i soju, koju uzgaja u Ukrajini, već desetak godina! Dobar pokušaj ali kasno!
  • Marko

    09.12.2017 19:07
    Ovaj profesor umesto pokušaja humora bolje da da naučne argumente zašto GMO nije dobar, a ne da se ljudi obrazuju preko Jutjuba i da se pravi bauk od svega. Kakva država takvi i profesori i zelena stranka. Ako je ovo uopšte pitanje za referendum to b itrebal oda se uradi tek nakon javne debate, ali sa stručnim ljudima. Ne teoretičarima zavere i onima koji o biologiji, hemiji, poljoprivredi i pre svega genetici ne znaju ništa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.