Vitez poziva uručen Miklošu Birou, Vukašinu Obradoviću i Milanu Simiću

Nagrade "Vitez poziva" za 2017. godinu uručene su danas, tradicionalno na Svetski dan ljudskih prava, profesoru kliničke psihologije Miklošu Birou, novinaru Vukašinu Obradoviću i književniku i aforističaru Milanu Simiću.
Izvršni direktor nevladine organizacije Liga eksperata (Lex) koja dodeljuje to priznanje Božo Prelević rekao je da je svim dosadašnjim laureatima zajedničko da su težili univerzalnom dobru, da su bili istrajni i uporni u svojoj viziji i da su pojedini platili njenu cenu.
 
"Mi se danas još uvek borimo za slobodu govora, slobodu medija, pravo na obrazovanje. Odgovornost prema budućim generacijama nalaže da se ne smemo predati, sakriti i ćutati", kazao je Prelević.
 
Naveo je da se "odavno nije desilo da u ovolikoj meri zamre svaki razgovor izmedju vlasti i struke". 
 
"Odavno sudije, tužioci, profesori, umetnici... nisu bili jedinstveniji u stavu da trpe neutemeljene i nezakonite pritiske od strane vlasti... I tako, u tom vremenu gde jedni napadaju a drugi brane, oni bez škole kupiše diplome. Neki koji su se proslavili lošim naslovima kupiše medije. Poniziti, osvojiti, podrediti, baciti pod noge medije, sud, institucije, dovesti kompromitovane na čelo zdravstva, starlete u diplomatiju... I tako ja imam neki osećaj da je ovo što živimo petooktobarska osveta... Ova osveta neće skoro stati", rekao je Prelević.
 
Prema njegovim rečima, novo vreme traži nove viteze časti i profesije: "Saveznika skoro da nema. Samo po koji dnevni list, malo nedeljnika, poneka televizija, dve agencije. I svi su oni vitezi ovog vremena". 
 
Nakon uručenja nagrade, profesor Mikloš Biro rekao je da je nagrada i činjenica da su ovogodišnji dobitnici svrstani u plejadu sjajnih ljudi.
 
Kazao je da, kada ga pitaju da li uvek mora da bude Don Kihot, odgovara da je najbolji način da zlo pobedi da dobri ljudi ništa ne čine. 
 
Priznanje Vitez poziva dodeljuje se za značajan stvaralački opus, saglasnost profesionalnog znanja i savesti, moralni integritet i autonomno i časno delovanje i ponašanje. Cilj nagrade jeste promocija vrednosti i pojedinaca koji mogu da posluže kao uzor mladim generacijama. 
 
O nagradama je odlučivao žiri u čijem sastavu su bili Čedomir Čupić, Vida Ognjenović, Ratko Božović, Vladimir Goati, Vlastimir Matejić, Vesna Rakić-Vodinelić i Jelisaveta Vasilić.
 
Dobitnici nagrade prošle godine bili su Laslo Vegel, Miodrag Majić, Dušan Petričić i Dušan Teodorović.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.