Udovičić: Sve više nasilja na juniorskim utakmicama, roditelji podstrekači

Nasilje na utakmicama i manifestacijama u kojima učestvuju sportisti juniorskih kategorija zabrinjavajuće raste poslednjih godina, a roditelji su najčešće podstrekači i kreatori nedoličnog ponašanja na tribinama, izjavio je ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.
"To je ono što zabrinjava i što nam je sada najveći problem. Radi se o najmlađim uzrastima, o deci od 10 do 16 godina, ali to nije prisutno samo u Srbiji, već je globalna pojava. Roditelji svoje ambicije, ali i neuspehe prebacuju na decu, prave diskriminaciju i vrše pritisak koji deca ne treba da dožive", rekao je Udovičić na konferenciji na kojoj su predstavljeni rezultati projekta "Reci NE navijačkom nasilju – umrežavanje lokalnih partnera i multisektorski pristup borbi protiv nasilja na sportskim terenima".
 
On je naveo da je cilj projekta da se preventivnim merama i edukacijom skrene pažnja mladih na negativne pojave u sportu i posledice nedoličnog ponašanja na tribinamma i da represija, kako kaže, bude ostavljena kao krajnja mera za sprečavanje nasilja.
 
"Želimo da kroz edukacije u kojima će biti uključene lokalna samouprava, profesionalni edukatori, nastavnici, profesori i oni koji su idoli mladih, utičemo na mlade i da oni kroz vršnjačku edukaciju posle prenose tu pozitivnu sliku", istakao je ministar.
 
Na pitanje novinara da li treba uvesti strože zakone kao u zemljama koje su suzbile huliganizam i nasilje u sportu, ministar je odgovorio da nijedna zemlja u celosti nije rešila taj problem u praksi, pa ni Velika Britanija na koju se, kako kaže, svi pozivaju. Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su uspele da suzbiju huliganizam koristeći medije kojima je, kako je primetio, zabranjeno da u prvi plan ističu nedolično ponašanje na sportskim događajima.
 
"Na taj način mlad čovek uvidi da nije dovoljno da bude huligan da bi završio na naslovnoj strani. Igrao sam u mnogim zemljama i uverio se da nasilje i huliganizam na terenu ne završavaju ni na prvoj, ni na poslednjoj strani novina. U tim zemljama se u prvi plan stavlja pozitivna, a ne negativna vest. I mi treba da ističemo sportiste, a mnogi od njih će biti promoteri ove akcije", rekao je Udovičić.
  • Trt

    12.12.2017 09:59
    @Ne volim pudlice

    Ako kao odrastla osoba ne znaš da uključiš ćirilicu ili latinicu i pišeš normalnim slovima, pozivanje na Ivana Klajna je za tebe nedostižna privilegija.
  • @Boki

    11.12.2017 22:04
    Ne volim pudlice
    Joj...
    Koliko vremena ste potrošili, cestitam. Nista niste razumeli.
    Nulta tolerancija za vrsnjacko ili bilo koje drugo nasilje.
    Treneri na klupu i tišina.
    Ok? I tuzite ga IIHF-u! Obavezno.
    Nemojte da dozvolite starijim dečacima da igraju. Vasa skola hokeja je vrhunska i pobedicete i bez prevara. Rodoljub zna.
    Skupo? Ne mislim da je veterinar mislio na pare. Nije sigurno. Nesto drugo je u pitanju. Shvaticete.
    Jos jedna molba, nemojte nikada pocinjati recenicu zamenicom. Zabranjeno i nepismeno. Procitajte. Klajn Ivan je pisao o tome.
  • Boki

    11.12.2017 20:07
    @Veterinar bez leka
    Nastavak... Ako pod “ostalima” koji su se uključili mislite na roditelje iz Vojvodine koji su na tribinama pokušali da se fizički obračunaju sa roditeljima iz NS Stars, da, tu ste apsolutno u pravu! Trener je kasnije ušao u svlačionicu, ali tek na insistiranje brojnih roditelja dece iz NS Stars i uputio mlako izvinjenje pred svima, ali je apsolutno netačno da je mom sinu posebno uputio izvinjenje i “sa njim pričao svestan svoje greške”. Ovo sve znam jer sam bila prisutna, a gde ste u tom trenutku bili Vi, ako smem da pitam? To da li ćemo se mi “paliti na hokej” je isključivo naša stvar, a da li je za nas skupo, o tome ćemo valjda mi sami prosuditi. Jedino gde se slažemo je da je nedopustivo da trener izgubi kontrolu. Ponavljam, za bilo kakav oblik nasilja nad decom mora da postoji nulta tolerancija, jer je u suprotnom jako teško postaviti granicu. Posle verbalnog napada i ponižavanja deteta, šta je sledeće? Šta bi bilo prihvatljivo? Ćuška? Šamar? Nešto još gore? Tužno je što veliki broj ljudi ne prepoznaje neophodnost stvaranja i kontinuiranog negovanja zdrave sredine za bavljenje sportom najmlađih, u kojoj neće biti mesta za nasilje bilo koje vrste.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.