U Srbiji nema bebi-hrane zaražene salmonelom

Nijedan od tri "Laktalisova" mlečna proizvoda za ishranu beba, a koje je Generalna direkcija za zdravstvo Francuske povukla sa tržišta te zemlje i nekih zemalja Evropske unije, nije upisan u bazu podataka Ministarstva zdravlja i ne prodaje se u Srbiji, kaže inspektor Ministarstva zdravlja Goran Stojković.
 U Srbiji nema bebi-hrane zaražene salmonelom
Foto: Pixabay
Proizvodi za ishranu beba koje je proizveo francuski gigant mlečne industrije "Laktalis", a za koje se u medijima tvrdilo da su zaraženi salmonelom, nisu nikada bili u prometu u Srbiji jer nisu upisani u bazu podataka dijetetskih proizvoda, kaže Stojković.
 
"Proizvodi proizvođača 'Laktalis' koji su povučeni sa tržišta Francuske i nekih evropskih zemalja nisu bili u prometu na tržištu Srbije jer nisu prošli proceduru upisa u bazu podataka dijetetskih proizvoda. To znači da oni nikako nisu mogli da budu legalno uvezeni na tržište Srbije", kaže Stojković.
 
Generalna Direkcija za zdravstvo Francuske i Generalni direktorat za zaštitu potrošača, konkurencije i sprečavanje prevara objavili su da iz prometa povlače formule za odojčad proizvođača LSN (Laktalis) i tom prilikom povučena su tri proizvoda ovog proizvođača.
 
Zabuna je, kaže Stojković, verovatno nastala kada su francuski državni organi dopunili juče spisak proizvoda koji se preventivno povlače sa tržišta. "Donete su takozvane proširene mere povlačenja proizvoda za ishranu odojčadi i to iz predostrožnosti, a ne zato jer je utvrđeno da su zaraženi salmonelom", kaže Stojaković.
 
Francuzi su, objašnjava, na spisak stavili i proizvode za koje su pretpostavili da će biti izvezeni u Srbiju. Međutim, iz prometa u Srbiji je iz predostrožnosti povučen jedino proizvod "selija ekspert 2", prelazno mleko za odojčad u pakovanju od 400 grama, kome je uvoz odobren polovinom avgusta ove godine.
 
"Nama se javio jedan uvoznik iz Srbije koji uvozi određene proizvode sa spiska. Oni su iz predostrožnosti povukli sa tržišta 'seliju' i poslali uzorke na dodatne analize", kaže Stojković i objašnjava da se analize obavljaju i u Francuskoj i prilikom ulaska u Srbiju.
 
Objašnjava da je prilikom uvoza "selija eksperta 2" obavljena labaratorijska analiza zdravstvene ispravnosti i još tada je utvrđeno da je ta serija proizvoda bezbedna i zdravstveno ispravna. Ipak, distributer tih proizvoda za Srbiju, preduzeće "Amikus", odlučio je da skloni sa polica sve proizvode, kako navode u dokumentaciji, u cilju smanjenja rizika i zaštite potrošača.
  • Gladius et anus

    12.12.2017 07:13
    Maximus
    Проблем је и то што у Војводини нема беба...
  • ex Pezos

    12.12.2017 06:59
    tradicija
    Nakon katastrofe u Cernobilu , nas je zaobisao radioaktivni oblak
    Variola nije bila opasnost dok nije poprimila razmere epidemije.
    Za vreme bombardovanja , zrtava skoro da nismo ni imali , itd , itd...
    Stvarno cemo poverovati da smo sa ovakvim vlastima , nebeski narod (kad se "preselimo" na nebo)
  • NS65.

    12.12.2017 06:12
    Nema je vise zato sto je sva pojedena.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.