Promena uslova za penzionisanje žena od januara, PIO fond radi i 30. decembra

Za odlazak u starosnu penziju u 2018. godini ženama će biti potrebno da imaju 62 godine života i 15 godina staža, dok za muškarce uslovi ostaju nepromenjeni – 65 godina života i 15 godina staža.
 Promena uslova za penzionisanje žena od januara, PIO fond radi i 30. decembra
Foto: Pixabay
Do kraja godine, uslov za žene je 61 i po godina života i 15 godina staža.
 
Kada je reč o prevremenoj penziji, Vladimir Stanković iz PIO fonda kaže za RTS da treba imati u vidu da ona podrazumeva smanjivanje iznosa penzije.
 
"Sada, u 2017. godini, neophodno je da muškarci imaju 40 godina staža i 56 godina i četiri meseca života, a žene 55 godina i osam meseci života i 37 godina i šest meseci staža. Umanjenje se računa na mesečnom nivou i ono iznosi 0,34 odsto, negde oko 4,08 procenata na godišnjem nivou, odnosno maksimalno može biti 20,4 odsto na petogodišnjem nivou do navršenih godina života koje se odnose na opšte uslove", rekao je Stanković.
 
Naveo je da će subota, 30. decembar, biti radni dan, kao i da će sve filijale raditi puno radno vreme od 7.30 do 15.30h.
 
"Ukoliko građani žele da ostvare pravo na penziju sa uslovima iz 2017. godine radni odnos bi trebao da prestane sa 30. decembrom, kako bismo mi priznali pravo na penziju sa 31. decembrom", dodao je Stanković.
  • marijag

    16.12.2017 18:42
    uprava
    Upravama na gradskom nivou, kao ni na republickom, do sada nije vraceno nista od oduzetih 10%. Tek da se zna, a plate su mizerne isto kao u zdravstvu, policiji , prosveti itd... Svima nam je uzeto, neka nam svima i vrati, pa tek onda da prica o povecanju...
  • Vlada NS

    16.12.2017 17:59
    Jedno objašnjenje
    Pre nego što krene pljuvačina po neradnicima iz Fonda.... Naša firma spadamo u grupu organizacija kojima je uzeto 10% od plata, i evo već treća godina kako nam ne vraćaju ništa od tih 10 %.....Mi naravno ćutimo, ali to je naš problem...... Dakle ista priča kao i sa poštom... A radnici su zaplašeni...
  • Tyler Durden

    16.12.2017 15:30
    Da li iko primećuje (ako i primećuje, kako reaguje) na činjenicu, da ljudi fizički ne mogu da stare brzinom "odlaska u penziju", tj. za nekog ko godišnje "ostari" samo 1 starosnu godinu života, ovim tempom, svake godine, starosna granica se pomera za +6 meseci, tako da taj famozni odlazak u penziju konstantno izmiče... kao magarac koji juri za šargarepom na štapu...

    U slučaju mojih roditelja, penzija je dostižna tek 2023 godine (prim.) upravo zbog ovoga... dok oni ostare 1god, granica se pomeri za 1.5god a nekad i više... Ludost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija