Od 1. januara olakšana prodaja robe malim proizvođačima

Mali prodavci mleka, mesa, kobasica, jaja, ribe i druge robe od 1. januara će moći legalno da prodaju svoje proizvode "sa kućnog praga".
Od 1. januara olakšana prodaja robe malim proizvođačima
Foto: 021.rs

Usvajanjem novog pravilnika o direktnoj prodaji data im je šansa da izađu iz sive zove poslovanja i protrošačima, bez zaziranja od inspekcije, ponude tradicionalne proizvode. Robu će moći da prodaju u gazdinstvima, na lokalnim pijacama i u malim trgovinama ili da je direktno šalju na kućnu adresu.

Mali proizvođači su oni koji nedeljno prodaju maksimalno 200 litara mleka, 500 jaja ili 100 komada živine. U ovu grupu spadaju i oni koji za prodaju imaju do 100 kilograma mesnih prerađevina nedeljno. Dozvoljene količine mogu biti i veće, u slučaju da robu nude registrovane male mlekare, klanice ili prerađivači mesa. Hranu će moći da prodaju samo na teritoriji Srbije.

Prema propisima, proizvođaći će biti direktno odgovorni za bezbednost i kvalitet hrane i moraće da ispune veterinarsko-sanitarne i opšte uslove higijene namirnica. Međutim, neće biti u obavezi da uvode sistem Hasap, odnosno princip analize opasnosti i kritičnih kontrolnih tačaka proizvodnje. Farmeri će biti dužni da najmanje dva puta godišnje kontrolišu uzorke namirnica. Proizvođači mleka će imati rigorozniji nadzor, jednom kvartalno očekuju ih ispitivanja sirovog mleka na ukupan broj bakterija. Živinari će jednom godišnje kontrolisati meso na prisustsvo salmonele.

Prema rečima Tamare Bošković iz Uprave za veterinu, na propisima je rađeno dve godine zajedno sa proizvođačima. Cilj Ministarstva poljoprivrede bio je da se tradicionalna proizvodnja u malim gazdinstvima standardizuje i proizvođačima olakša osvajanje tržišta, kao i da se zadovolje sve veće potrebe kupaca za domaćom "prirodnom" hranom.

"Nikada i nije bilo zabranjeno prodati sirovo mleko sa kućnog praga. Znamo da se to i do sada dešavalo, ali je sada i propisima uređeno. Time su proizvođači dobili veću odgovornost. Namirnice moraju da budu zdravstveno ispravne, a dozvolu za prodaju će imati samo oni proizvođači koji imaju sopstvenu proizvodnju", navodi Bošković za "Politiku".

Mali proizvođači biće upisivani u poseban registar, ne samo zbog kontrole veterinarske inspekcije već i zbog toga što će imati olakšane uslove poslovanja. Bošković kaže da fleksibilnost ne znači nebezbednost i da su standardi jasno propisani.

"Higijena će morati da bude po zadatim standardima, a životinje zdrave. Taj proizvođač, recimo, možda neće imati aparat za sterilizaciju noževa, ali oni moraju da budu čisti, kuvani u vreloj vodi", navodi Bošković.

U donošenju novih propisa korišćena su iskustva Austrije, Francuske i Mađarske. Pokazalo se da je to bio dobar podsticaj za male proizvođače da razviju tradicionalnu proizvodnju na svojim gazdinstvima. Do tada, oni uglavnom nisu uspevali da pariraju velikim proizvođačima zbog nedostatka kapitala da uvedu i ispoštuju rigorozne standarde proizvodnje u Evropskoj uniji.

  • /

    18.12.2017 10:53
    /
    ovome moze da se buni samo jalovi sedac u jp koji nikada nije nista proizveo
    nesto slicno su obecali drugima delatnostima koje je srbija prema vojvodini izbegavala

    a zeli je u svojoj drzavi

    mnogo je lepo sedeti u jp a drugi da ti uplacuje osiguranje

  • About

    18.12.2017 09:35
    Apsolutno nepoverenje
    Poenta je upisivanje u registar.
    Totalna kontrola proizvedene hrane.
    Jednom upisan u registar, predmet je konstantnih kontrola koliko si proizveo i kome si to prodao. Kvalitet, ispravnost i zdravlje su tu u drugom ili trećem planu.
    Bez obzira šta se zvanično govori.
    Najbitnije je da naša draga centralistička EU ima potpuna saznanja ko, gde i šta proizvodi.
    A kome će najbolje stvari otići i na koji način - e, to je predmet daljih koraka i novih zakona.
    Za koje, nemojte se ni trenutka brinuti - onih 250 već ima dignute rukem unapred.
    Zbog toga, nadobijaćemo se mi besplatnog softvera koji automatski sinhronizuje bazu sa serverom u Briselu ..... radi backupa, naravno,..... koliko god hoćeš.
    I za škole, i za katastar i za hranu.... sve na tacni im dajemo.
  • /

    18.12.2017 09:18
    /
    stisla eu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija