Lončar: Država neće plaćati odštetu za propuste u gradnji KC Niš

Otvaranje Kliničkog centra Niš stanovnici ovog i okolnih gradova čekaju više od decenije. Iako je planirano da Klinički centar u najvećem gradu na jugu Srbije bude otvoren još pre dve godine, do kašnjenja je došlo između ostalog zbog loših projekata.
Kako piše Insajder, za sada niko nije odgovarao ni za loš projekat, ni za činjenicu da je tender za opremanje Kliničkog centra proglašen neregularnim, a posao ipak realizovan do kraja. Insajder je, između ostalog, istraživao koliko je na kraju koštala izgradnja Kliničkog centra u Nišu, koliko je i zbog čega država platila odštete izvođaču radova.
 
Rekonstrukcija, izgradnja novih 45.000 kvadratnih metara i opremanje centra koštali su oko 50 miliona evra. Ta sredstva su najvećim delom obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke, od koje je Srbija pre više od decenije dobila kredit od 150 miliona evra za rekonstrukciju četiri klinička centra, a rok da to bude učinjeno je bio pet godina.
 
Gradnja u KC Niš je međutim počela tek 2013. kada je Vlada potpisala ugovor o izgradnji sa italijanskom firmom "Inso" u vrednosti od 31,5 miliona evra. Od tada su rokovi za završetak radova više puta pomerani. Nadležni su krivicu prebacivali na izvođača radova, ali i na loše urađene projekte koje su "nasledili".
 
Nakon konačnog završetka radova, pred novinare je stao samo ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Na pitanje novinara Insajdera koliku će odštetu država morati da plati izvođačima zbog stalnih izmena projekta i zaustavljanja radova, Lončar uverava da država ništa dodatno neće plaćati.
 
"Znate koliko sam živaca i svega pogubio oko ovog kliničkog centra, ali je teško naslediti neku stvar koja je trebalo da bude završena pre toliko godina, a onda je naslediti takva kakva jeste i iz nje izvući sve ono što valja, dodati ono što nema i ispraviti ono što ne valja. Ali kao što vidite u tome smo uspeli, budite sigurni odštetu platiti nećemo", rekao je Lončar.
 
Iako je ministar decidan u tvrdnji da država neće ništa platiti, direktor Kancelarije za javna ulaganja Marko Blagojević je za Insajder pre manje od mesec dana rekao da će odštetu plaćati i jedni i drugi.
 
"Ovde nema nevinih, ima krivih i ima krivljih. I upravo to će da se reflektuje na konačan ishod procene i konačno da li će i ko kome plaćati za kašnjenja, shodno tome čija je kašnjenje krivica. Izvođači radova će platiti penale i tu apsolutno nema nikakvih dilema, ali će istovremeno i naša strana, kada se završi sav nadzor, snositi deo finansijske odgovornosti", rekao je Blagojević.
 
Osim probijanja rokova, tokom izgradnje KC Niš javio se problem i u vezi sa nabavkom medicinske opreme. Celokupna oprema je nabavljena putem javne nabavke koju je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki proglasila nezakonitom. Uprkos tome, Ministarstvo zdravlja nije raskinulo ugovor o nabavci opreme sa kineskom kompanijom China Sinopharm vredan 12,2 miliona evra.
  • ruzno iskustvo

    18.12.2017 12:34
    "Lončar: Država neće plaćati odštetu za propuste u gradnji"

    Isto kao sto je ne placa za nesavesno lecenje .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija