Uskoro podnošenje 35 krivičnih prijava protiv poznatih antivakcinaša

Grupa lekara i roditelja sakupila je dokazni materijal i početkom sledeće godine podneće 35 krivičnih prijava protiv protiv javnih ličnosti, administratora grupa i drugih koji se protive vakcinisanju dece i šire dezinformacije i paniku.
Uskoro podnošenje 35 krivičnih prijava protiv poznatih antivakcinaša
Foto: Pixabay
Među njima su Jelena Karleuša, Mirjana Bobić Mojsilović, Maja Volk, Miroljub Petrović i pojedini lekari zbog kojih je, kako smatraju u grupi, rapidno opao broj vakcinisane dece, što je prouzrokovalo epidemiju malih boginja u Srbiji.
 
Predsednik grupe "Pedijatrija zasnovana na dokazima", pedijatar Tomislav Stevanović, kaže za "Danas" da je više od 500 članova grupa i potpisnika peticije protiv antivakcinaša dalo pristanak na izjavu o krivičnoj prijavi.
 
"Takođe smo sakupili neophodnu dokumentaciju, pismene i video dokaze, u vezi sa delovanjem svih ličnosti protiv kojih ćemo podneti krivičnu prijavu. Društvenu inicijativu protiv antivakcinaša u Srbiji pokrenuli su pre svega mladi roditelji, a mi lekari smo im se u tome pridružili", kaže Stevanović.
 
Udruženja "Građani protiv šarlatanstva" i "Pedijatrija zasnovana na dokazima" oformili su grupu koja je pravnim putem krenula u borbu protiv antivakcinalnog lobija. Njihov advokatski tim već je prosledio obiman materijal tužilaštvu u Beogradu protiv doktorke Jovane Stojković, zbog neetičkog obavljanja posla i širenja panike u vezi sa vakcinama. 
 
Koliko je antivakcinalni lobi u Srbiji jak najbolje svedoči podatak da broj vakcinisane dece u Srbiji nikada nije bio manji.
 
Ranije je za "Novosti" doktor Predrag Kon, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu rekao da će epidemija malih boginja trajati mesecima, uprkos tome što je obuhvat MMR vakcinom od pojave epidemije povećan na nivou Srbije i približava se optimalnih 95 odsto.
 
Poslednji podaci Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" su da je broj obolelih od malih boginja 575. Većina, njih 90 odsto, je nevakcinisana ili nepotpuno nevakcinisana.
  • Veki

    25.12.2017 22:52
    neko sa iskustvom
    Ahahah svašta ovde pročitah, pa i za Variola veru 1977. godine. E pa ja sam za razliku od nekih koji se tada nisu ni rodili, bila tada nevakcinisana i živela u blizini grad u kojem je epidemija izbila. Kao mala nisam dobila vakcinu jer sam bila bolesna, a kasnije niko nije pravio problem. Tako da nisam nikad vakcinisana, a kad je epidemija izbila moji roditelji nisu hteli da potpisu da je primim zbog posledica. Moja drugarica je bila u istom problemi i njeni su potpisali i imala je posle zapalenje mozga, meningitis, kao reakciju na vakcinu.
  • Vakcinicani

    25.12.2017 07:08
    @Vera
    Eh da...Setih se...Nemojte dati da dete primi tetanus ako slucajno dete ujede pas. Mislim taj otrov od vakcine da u njih ubrizgavate.Mislim da je to veoma neodgovorno i strasno, ako pristanete da mu date tetanus. Bolje ispirajte srebrnom vodicom. Procice
  • pera zdera

    24.12.2017 23:26
    zaštićena ili nezaštićena?
    Molim da mi neko objasni, kako su deca zaštićena MMR vakcinom, ako su mogu biti ugrožena od nevakcinisane dece? Da li to znači da vakcina i nije tako efikasna ili ima nekih prihvatljivih naučnih objašnjenja? Da li bi konzumiranje velikih količina belog luka vakcinisanoj deci pružila bolju zaštitu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija