Nasilnici će se slati na psihosocijalne tretmane

Porodični nasilnici će ubuduće, po nalogu suda, moći da budu poslati na psihosocijalni tretman.
Nasilnici će se slati na psihosocijalne tretmane
Foto: Pixabay
Kako prenose "Novosti", ovakve zakonske izmene najavila je Valentina Anđelković iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu na skupu "Efekti sprečavanja nasilja u porodici i izazovi u praksi".
 
Za one koji dobiju meru psihosocijalnog tretmana, biće organizovana posebna savetovališta. Već sada, poručila je Anđelković, 155 obučenih profesionalaca rade sa porodičnim nasilnicima. Neki od počinilaca stižu na tretmane po sopstvenoj volji, dok druge upućuju centri za socijalni rad ili tužioci u okviru primene mere oportuniteta.
 
Za prvih pola godine primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, prijavljeno je više od 20.000 slučajeva porodičnog zlostavljanja, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić. Određeno je više od 7.000 hitnih mera, udaljenja ili zabrane kontakta, kao i više od 4.000 individualnih planova za zaštitu žrtava.
 
"Veliki broj prijavljenih dokaz je da ovaj zakon funkcioniše, i sada treba da imamo porast broja prijavljenih nasilnika, a sa primenom zakona taj broj će opadati, jer zakon deluje preventivno", ocenio je Ilić.
 
On je konstatovao da se još mora raditi na boljoj koordinaciji institucija, a upitan koje su kazne za državne organe ako dođe do propusta, jer se dešavalo da žene neposredno pre ubistva prijave nasilje, naveo je da postoji unutrašnja kontrola postupanja državnih službenika, kao i disciplinska odgovornost.
 
Prema podacima Jasmine Puhače iz MUP-a, policija je od juna do 30. novembra podnela 6.381 krivičnu prijavu protiv 5.966 počinilaca porodičnog nasilja, od kojih su 5.430 bili muškarci, a 536 žene. Policija je izrekla i 12.466 hitnih mera.
 
"U ovoj godini ubijene su 44 osobe, od čega 29 žena, 14 muškaraca i troje dece. To je manje nego prošle godine, kada je u istom periodu ubijeno u porodičnom nasilju 52 ljudi, od čega 36 žena. Počinioci ubistava nad muškarcima takođe su mahom muškarci, članovi njihove porodice", dodala je ona.
 
Huan Karlos da Silva, vođa projekta "Podrška EU Pravosudnoj akademiji", rekao je da je u EU svaka treća žena žrtva nasilja, a svaki četvrti muškarac nasilnik. Najviše žrtava zabeleženo je u Finskoj, Švedskoj i Danskoj.
  • Žan Valžan

    23.12.2017 10:21
    tezak rad bi bolje delovao na njih.Kao lek.A bio bi drustveno koristan
  • aaaa

    23.12.2017 08:15
    aaa
    a da skota strpate u zatvor npr?
  • vrac

    23.12.2017 01:32
    @Nije mašta 22.12.2017 • 19:54
    "A Evropa dobije organe."

    Vi ste vidovita Zorka ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.