Merenje srednje brzine samo na jednoj deonici "jer se ne zna rastojanje između naplatnih rampi"

Sistem merenja srednje brzine se, uprkos najavama, ne koristi na svim auto-putevima jer se "ne zna tačno rastojanje između naplatnih rampi".
Merenje srednje brzine samo na jednoj deonici "jer se ne zna rastojanje između naplatnih rampi"
Foto: 021.rs
Kako piše "Politika", vozači su primetili da se na većini deonica ne meri srednja dozvoljena brzina, iako su nadležni najavili početak rada ovog sistema za prve dane septembra prošle godine.
 
U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da se srednja dozvoljena brzina meri samo na deonici auto-puta između Šida i Šimanovaca, dok se za ostale deonice sistem još uspostavlja. 
 
Prema njihovim rečima, problem je u merenju tačne udaljenosti između naplatnih rampi kako bi se precizno znalo za koliko se vremena stiže od tačke A do tačke B. MUP objašnjava da je to neophodno kako kazne za prekoračenje brzine ne bi "padale" na sudu.
 
Na pitanje "Politike" zašto se to nije učinilo od septembra prošle godine, kada je počela primena sistema, jer svako ko ima automobil može da izračuna koliko kilometara ima, recimo, od naplatne rampe u Vrčinu do naplatne rampe kod Niša, u MUP-u su rekli da nije do njih, te su odgovornost prebacili na "Puteve Srbije".
 
"Putevi Srbije" su za ova pitanja predložili obraćanje Upravi saobraćajne policije. 
 
Merenje srednje brzine kretanja vozila na auto-putu počelo je u septembru prošle godine. Reč je o projektu MUP-a i "Puteva Srbije", kojim mere srednju brzinu na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe. Plan je bio da svi oni koji prema ovoj računici voze brže od 120 kilometara budu kažnjeni.
  • Marko Ilic

    04.08.2018 16:51
    Android resenje
    Ja koristim android aplikaciju i nemam problema. Sve pratim u realnom vremenu.

    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.appybuilder.silverzoran.Kontrola_Brzine_Srbija_1
  • vera

    12.01.2018 17:12
    ko o čemu, oni okažnjavanju
    Na naplatnim stanicama u Francuskoj, posle plaćanja putarine, voači koji žele da znaju kojim su prosečnom brzinom vozili, mogu da skidanjem sloja farbe na poleđini (slično igrama ba sreću), tj grebanjem, vide istu. Ovo se merenje ne koristi za kažnjavanje vozača.
    Sve pohvale za prvi komentar : Kako onda naplaćuju putarinu po pređenom kilometru?od Jel? Sve ste rekli.
  • Metrolog

    10.01.2018 13:19
    @mrva
    Rastojanje do meseca se meri pravolinijski, a dužina puta po krivoj. Ako izuzmemo da je za merenje udaljenosti meseca na njemu morao biti postavljen retroreflektor, merenje te udaljenosti je manje složeno od merenja dužine puta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.