Najava mera u populacionoj politici: Rad od kuće, stimulacije odgovornim firmama, skraćeno radno vreme

Stopa prirodnog priraštaja neće još dugo biti dobra, jer smo stara nacija, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović.
Najava mera u populacionoj politici: Rad od kuće, stimulacije odgovornim firmama, skraćeno radno vreme
Foto: Pixabay

Prirodni priraštaj (odnos rođenih i umrlih) bio je najlošiji 2016. godine, a te godine je i najmanje beba rođeno u poslednjih 112 godina. Demografska slika se za nijansu popravila 2017. godine.

"Bebi bum generacija sada ima više od 65 godina. Smrtnost se povećava i zbog toga nam je indeks loš. Jako je važno da se rađa više beba, da zaustavimo pad rađanja, koji je godinama bio naša realnost", rekla je Đukić Dejanović.
 
Populaciona politika, pojašnjava, nije stvar jednog, već svih resora u Vladi Srbije, od finansija do kulture, ali i svih segmenata društva.
 
Posebno se, kako kaže, moraju uključiti lokalne samouprave da pomognu kroz razne projekte. Za te namene prošle godine je 15 lokalnih samuoprava dobilo 130 miliona dinara nepovratnih sredstava.
 
"Sada su planirana sredstva pet puta veća, oko 600 miliona dinara i obuhvatićemo neuporedivo veći broj opština", rekla je ministarka.
 
Ističe da su žene danas veoma opterećene poslovima u kući, brigom oko dece, ali i na poslu, te se mora raditi na uvođenju servisnih aktivnosti.
 
"Politika mora biti usmerena na stimulaciju žene da joj uslovi za podizanje dece budu lakši, da se odluči da postane majka i drugi i treći put, a ne samo jednom", naglasila je Đukić Dejanović.
 
Upitana koliko su muškarci danas uključeni u planiranje porodice i podizanje dece i zbog čega najčešće kritike samo ženama zbog čestih abortusa, kao da ta odluka nije zajednička, ministarka kaže da je ideal kod planiranja porodice da partneri planiraju zajedno broj dece i kada će ih imati.
 
Za kritike na račun žena da su "čedomorke", koje su se mogle čuti i od velikodostojnika SPC-a, Đukić Dejanović navodi da je "neotuđivo pravo žene da odlučuje o rađanju".
 
"Uvažavam sve institucije, ali neotuđivo pravo žene je da ona odlučuje o rađanju. U to pravo nikada niko ne sme da dirne. Odluka treba da se donese u ambijentu u kome žena ima mogućnost da se posavetuje i sa ginekologom i sa psihologom, da prethodno razgovara sa partnerom o tome da li oni žele dete i kada ga žele", naglasila je ministarka.
 
A koje će korake država da preduzme u narednom periodu, definisano je u revidiranoj Strategiji podsticaja rađanja iz 2008. godine, za koju Đukić Dejanović kaže da je bila "mrtvo slovo na papiru".
 
Urađen je i prateći akcioni plan šta su zaduženja svakog ministarstva pojedinačno. Fokus Strategije je, kako kaže, usklađivanje rada i roditeljstva, rad od kuće dok su deca bolesna u firmama gde je to moguće, skraćeno radno vreme za roditelje, finansijski podsticaj porodicama sa decom, borbu protiv neplodnosti (biomedicinski potpomognutu oplodnju).
 
"Doneli smo akcioni plan šta se tačno od pojedinih subjekata očekuje u određenom periodu da urade. Šta treba da uradi Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Ministarstvo kulture... svako je dobio tu svoje zadatke", rekla je ministarka za Tanjug.
 
Po prvi put se, kako je rekla, vodilo računa i o migracijama u dokumentu koji predviđa aktivnosti za narednih 10 godina.
 
"Mi ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li neko ko sada prolazi Srbiju za pet, deset godina neće biti neko ko živi u Srbiji", navodi Đukić Dejanović.
 
Ističe da država traži modalitet kako da se stimulišu odgovorni poslodavci, koji zaposlenima olakšavaju roditeljsku poziciju. Razmatraju se i opcije da se takvim firmama pomogne kroz određene subvencije ili olakšice od poreza, a možda čak i kroz marketing proizvodnje kojom se bave.
 
Podsetimo, Đukić Dejanović nedavno je poželela da u Srbiji ima više studentskih trudnoća, te da je potrebno podsticati i taj uzrast žena da ostvari trudnoću. Ova izjava u Novom Sadu izazvala je reakciju dela javnosti. Zbog čega taj deo javnosti smatra da rađanje "akademskih beba" ne sme da bude deo državne politike čitajte OVDE.
 
Zbog čega se broj sklopljenih brakova u Srbiji iz godine u godinu smanjuje i ko je zapravo odgovoran čitajte u našem tekstu OVDE.
  • kimi

    15.01.2018 19:40
    @Otac Samac

    Oce, nisam ja liberalan ,nego normalan , uostalom koliko vidim ti si dao primer , nikakav.
    I opet pitam , zasto neko mora da se voli zasto neko mora da ima decu?
    Slazem se da drzava uzima "svoje" u tome je i poenta, ona vec uzima i previse , ali uzima svima ..navodno jel .. ali ona doticna osoba zeli da se samcima jos i pride nesto uzme ,jer eto samci su sami pa imaju brdo para.
    Umesto da se stimulisu oni koji nece/ne mogu decu imati jer ne mogu to da priuste , i ne zele da budu na teretu drustva, da bi ona bizismen osoba mogla svoje pare svom detetu da daje a ne mojem.. ,jos na kraju ispada da ja moram njegovom davati ..
    Nije to liberalizam ,nego zdrav razum i logika.
    Vama ako smetaju prepirke onda nemojte citati komentare... vrlo jednostavno.
  • Otac Samac

    15.01.2018 00:23
    Lepo...
    I nismo za bolje kada se u 32 komentara sažmu dve ( samožive ) karijeristkinje i tri ( samoživa ) buduća oca, od kojih jedni zastupaju te liberalno evropske stavove ( hebe nam se lako ćemo, ne može niko da mi kaže šta treba da radim ), a sa druge strane imamo tvrdo, Amfilohijsko krilo koje kaže da žena treba da rodi makar pod prisilom...nađite nekog koga ćete voleti, pa se sa njim dogovorite sve...država će svakako svoje oteti...bez obzira na to da li ste sami, sa jednim, dvoje ili sedam dece..i manje se svađajte i prepirite...
  • Pitanje

    14.01.2018 23:46
    @samci
    Tačno je da Republika Austrija daje dečiji dodatak 200€ (mesečno!), po detetu. A tačno je da i poslodavci na to još daju i iz svog džepa. Kako koji i koliko može, ali daju. Znam za jednu veliku bankarsku grupu koja svojim radnicima daje još 75€ (mesečno!) na tih 200. To naravno važi samo za zaposlene u Austriji.

    A šta je sa ovom našom Republikom...kako se već više i zove, koliko naši biznismeni daju svojim radnicima-roditeljima ? (eno ima jedan "porodični" što se pravi pametan u komentarima, a ne razmišlja da li je na spisku buduće nacionalizacije kada "krene"...)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija